Miss Tan uit Nieuw-West maakt Indonesische kookbijbel

Maureen Tan (Foto Vanja van der Leeden)
Hoogstins2024

Van alle bijzondere mensen in de buurt is Maureen Tan een van onze favorieten. Ooit serveerde ze gruwelijk goede rijsttafels in haar restaurant op de Saskia van Uijlenburgkade, maar nu werkt ze keihard aan de Bijbel van de Indonesische keuken, die in de lente zal verschijnen.

Als Maureen Tan niet over eten praat, dan kookt ze of is ze aan het eten. Ieder ander mens zou inmiddels tonnetje rond zijn, maar zo niet Miss Tan. Deze dochter van een Chinese vader en een Indische moeder loopt namelijk over van de energie. Luieren lijkt eenvoudigweg niet in haar vocabulaire voor te komen. Tot juli 2016 had ze haar eigen lekkerbekkenmekka op de Saskia van Uijlenburgkade in Nieuw-West: Maureen’s Bites & Drinks. Bij deze pop-up serveerde ze onder meer een gruwelijk goede eenpersoonrijsttafel, compleet met een boterzachte runderstoof en saté van sappige gegrilde kippendijtjes.

Anak Bungsu
De laatste jaren is Maureen vooral bezig met haar bedrijf Anak Bungsu, Indonesisch voor derde of jongste kind. Met haar workshops leert ze geïnteresseerden gerechten te maken aan de hand van de authentieke recepten waarmee ze is opgegroeid. Enthousiast wijdt ze uit over het maken van een écht Indonesische rijsttafel, rendang of pindasaus. Vorig jaar organiseerde ze in het kader van ‘Boktober’ nog een masterclass Indonesische geitenbok, saté kambing en gulé kambing (stoofpotje van geit).

Rawon
De authentieke recepten van haar moeder laat ze ook voortleven via een ander bijzonder project. In maart/april van dit jaar zal haar eerste kookboek verschijnen: de Bijbel van de Indonesische keuken. Dit ‘heilige schrift’ wordt uitgebracht door Carrera, het bedrijf dat eerder onder meer de BakbijbelStoofbijbel en Soepbijbel op de markt bracht. In haar debuut komen Indonesische klassiekers te staan, plus gerechten die minder bekend zijn bij een groot publiek, zoals rawon, een zwarte rundvleessoep op basis van kluweknoten. Reken ook op het recept van kue delapan jam, een acht uur gestoomde cake van eieren en suiker uit Zuid-Sumatra, en van roergebakken pittige kreeft uit Papoea. Daarnaast komen er ook ‘best veel’ satérecepten in. “De recepten zijn heel divers en komen van verschillende eilanden van de Indonesische archipel. Kip, geit, rundvlees, makreel, mosselen. Het staat er allemaal in”, zegt Maureen. Zucht, was het maar al tijd om de BBQ tevoorschijn te halen!
https://www.facebook.com/anakbungsuamsterdam/

 

DeWestkrant