Mirínda uit Tanger bakt sterren van de hemel

Marokkaanse smulhemel op Rozengracht

Mirínda. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024
Op de Rozengracht, naast pizzeria Effendy, ontdekte Patricia ‘een authentiek en warm adres’. Mirínda verkoopt er loeigrote Dubai bonbons en ‘een verrukkelijk bros kokos-citroenkoekje’.

 

Van mijn vriendin Bianca kreeg ik de tip om eens langs te gaan bij Mirínda op de Rozengracht 146. Behalve dat ze soepel schrijft, heeft ze ook een uitstekende smaak. Vandaar dat ik vandaag naar deze zaak dichtbij Oud-West ging. Volgens Instagram koerste ik aan op de plek ‘where Rozengracht meets Marocco.’

Harira
Binnen haalt Mirínda net een bakplaat met koekjes uit de oven. Een zoetige geur dwarrelt onder een bolvormig plafond met mozaïektegeltjes. Loeigroot goudkleurig bestek aan de muur. Bij de ingang pruttelt een pan met de soep van de dag: linzensoep of harira, Marokkaanse tomatensoep. ‘Gezellig’, blèr ik. “Dank je”, antwoordt de eigenares. “Net Marrakech hè?”

Dubai bonbons
We raken aan de praat. Mirínda blijkt zelf uit Tanger te komen. Ze runt haar zaak al meer dan anderhalf jaar. “Alles wat ik hier verkoop, heb ik zelfgemaakt  Alleen de Dubai bonbons heb ik ingekocht.” Het is onmogelijk om deze bonbons te missen: formaatje tennisbal, glanzend laagje chocolade, plus een vulling van pistaches en kunefe, boterig sliertjesdeeg (4 euro per stuk).

Bastilla
Zelf ben ik meer geïnteresseerd in haar eigen bakwerk: Marokkaanse pannenkoeken, die je onder meer kunt laten beleggen met honing of gehakt, spinazie-fetaflapjes en bastilla met kip. Zoals je misschien weet, ben ik verzot op deze zoet-hartige pasteitjes. ‘Even’ een bastillaatje maken is er niet bij; deze pasteitjes zijn uiterst bewerkelijk. “Het is misschien veel werk, maar ik doe het met liefde en dan is het zó klaar.”

Kokos-citroenkoekje
Ik heb ze niet geproefd, maar ik heb het idee dat ze knettergoed zijn. Want één ding is zeker: deze dame kan bakken als de beste. Dat concludeerde ik al na de eerste hap van haar kokos-citroenkoekje (à 2 euro). “In de Marokkaanse keuken combineren we vaak kokos en citroen. Het deeg voor dit koekje moet je 24 uur laten rusten, zodat de smaken er goed intrekken.” Het resultaat: een verrukkelijk bros koekje, dat iets zoet en fijn fris tegelijk is. Een delicaat geheel, wellicht door het vleugje oranjebloesem dat ik meen te proeven.

Marokkaans ontbijt
Als ik afreken, wordt mijn enthousiasme beloond. Mirínda staat erop dat ik nog een dadelkoekje meeneem. Lekker! Wat een tof adres: authentiek en warm. Zulke adressen kun je nooit genoeg hebben. Eens ga ik er bastilla scoren, een Marokkaans ontbijt (15 euro) of stokbroodje merguez.

Pruttelende soep bij Mirínda. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant