Mike heeft de vrolijkste en coolste shop van de Overtoom

De metamorfose van Wijnhuis West

Under The Grapevine. Links in blauwe trui: Mike van den Berg. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Under The Grapevine in Oud-West is ontstaan uit liefde voor wijn, koffie én surfen. Met de knalblauwe pui springt de nieuwkomer eruit tussen de grijze blokken op de Overtoom. Patricia stapte er over de drempel en kwam meteen in de relaxstand.

Een knalblauwe pui en luifel, een kronkelende wijnrank boven de ingang, terrasje voor de deur. Hoe knap kun je als winkel zijn? Under The Grapevine op nummer 424 is de pretmagneet van de Overtoom. Ik huppel er zowat naar binnen. Flessen wijn lonken vanaf planken aan de muur. Verspreid over de lichte ruimte staan vintage meubels: bijzettafels, een dressoir, lampen. Flexwerkers tikken aan de lange houten tafel middenin. Aan de zijkant een koffiebar, inclusief gevulde koeken onder een glazen stulp met flessen sake ernaast. “Sake is enorm veelzijdig. Het grootste misverstand is dat je het altijd warm moet drinken”, zegt Mike van den Berg, de oprichter en eigenaar van Under The Grapevine.

Mellow tunes
Zijn shop zit op de plek waar voorheen Wijnhuis West zat. Nadat hij het pand een complete make-over had gegeven, gooide hij de deuren twee maanden terug wagenwijd open. Ik bestel een cortado bij hem en leun achterover in een strakke, maar comfortabele knalrode stoel, die nog net geen strandstoel is. Mellow tunes uit de speakers, verliefd stelletje in mijn vizier, rinkelende wijnglazen. Mike heeft de sfeer van surfoorden in Frankrijk, Spanje, Portugal en Californië in huis willen halen. Het is hier dan ook hartstikke chill.

Surfkleding
Loom strek ik mezelf nog eens uit. Wat zit deze stoel eigenlijk goed. Vraagje: is hij te koop? “Alles in de winkel is te koop”, lacht Mike. “Je zit trouwens op een echte Louis van Teeffelen, een stoel uit de jaren vijftig. ” Achterin spot ik nog meer potentiële koopwaar: shirts, sweaters en petjes van surfmerken als Lightning Bolt en Roark. Om weg te dromen, blader ik door een van de boeken met surffotografie. Van de ‘sportafdeling’ slenter ik naar de wijnsectie.

Geen hogere wiskunde
“Om wijn hangt vaak een vleugje snobisme. Ik doe er niet ingewikkeld over; het is geen hogere wiskunde. Als ik een wijn lekker vind, sla ik die in. Of het nou een biologische, biodynamische of wat voor wijn dan ook is.” De meeste wijnen uit zijn assortiment zijn onder de twintig euro. Daarboven heeft hij ook zat aanbod. “Maar onder de tien euro ga ik niet. In die prijsklasse is de concurrentie te groot.”

Gooisch Bloed
Mike heeft een voorkeur voor onbekende druiven en streken. “Een tijdje geleden had ik een paar goede wijnen uit Zweden. Ik heb nu ook magnums met rode wijn uit het Gooi: Gooisch Bloed. Onlangs heb ik daar nog een fles van verkocht. Later hoorde ik dat die magnum bedoeld was voor Sheryl Crow. In de zomer gaf zij een concert in Paradiso. Leuk verhaal toch?”

Bancaire sector
Voordat Mike besloot om zijn liefde voor wijn, koffie en surfen te combineren, stond hij geregeld achter de toonbank van Wijnhuis West. Naast zijn werk in de bancaire sector hielp hij MKB-ondernemers om hun bedrijven weer op de rit te krijgen, zoals Wijnhuis West. Toen de eigenaren ermee wilden stoppen, besloot hij de zaak over te nemen en te transformeren tot Under The Grapevine. Wat mij betreft is dit het coolste kindje van de klas.

Private surf coaching
De gemiddelde ondernemer kun je Mike niet noemen. Hij was jarenlang salesmanager bij ING en schoof daarna aan als Business Analyst Supervision Trust bij De Nederlandsche Bank. Naar eigen zeggen houdt hij ervan om merken te bouwen en in de markt te zetten. In 2020 richtte hij Süskal op, een bedrijf in outdoor- en surfkleding. In hetzelfde jaar lanceerde hij BlueJuice Surf, waarmee hij onder meer surf adventures en private surf coaching aanbiedt.

‘Celebrating Oceans’
Vaak mixt hij zijn surftrips met wijninkoopsessies. Gaat hij weer eens surfen in Bretagne, dan kan het zomaar zijn dat hij een paar dozen cider meeneemt. Om zijn shop op de kaart te zetten, stapelt hij event op event. Geregeld staan er wijnproeverijen op de agenda. Binnenkort gaat hij filmavonden organiseren. Op 30 november is het tijd voor ‘Celebrating Oceans’, een event met kunst, livemuziek en wijn. “Als mensen zelf ideeën hebben voor een workshop of iets dergelijks, zijn ze hier van harte welkom. Ik geef ze daar graag de ruimte voor.”

Foto Patricia Jacob