Met September heeft De Baarsjes er een ‘droomrestaurant’ bij

September. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024
Volgens Patricia is originaliteit troef op de kaart van wijnbar en restaurant September in de Baffinstraat. Drie vrienden serveren er natuurwijn en Frans getinte gerechten van lokale seizoensprodukten. Het brood komt van ‘buurman’ Ulmus, de vis lijkt ‘vanuit de zee in je mond te zwemmen’.

Over Winehouse SOMM in de Baffinstraat 1 was ik vanaf dag één dolenthousiast. In de zaak van Sascha Holzkämper krijg je sterrenkwaliteit schreef ik in 2017. Tijdens corona maakte hij rijsttafels die wat mij betreft een schot in de roos waren. Sinds twee maanden zit er echter iets nieuws op dit adres: wijnbar en restaurant September. De zaak is van Matthew, Valentijn en Lizzy, drie vrienden die ooit collega’s waren bij Alex & Pinard in Oost. Terwijl dit restaurant inmiddels zijn deuren heeft gesloten, timmeren de drie aan de weg met hun zaak in De Baarsjes.

Senang
Als we er op een doordeweekse dag binnenlopen, voelen we ons meteen senang. Kaarslicht op de tafels, mellow tunes in de lucht en vol zicht op de keuken waar Matthew en Lizzy in opperste concentratie borden opmaken. Een strak, maar warm interieur, compleet met Amsterdamse tulpen in vaasjes. Het ruikt kruidig, Valentijns lach sprankelt. We hebben er zin in. Het wordt vast een memorabele avond.

Nieuwe start
September ging op 31 augustus officieel open, bijna op 1 september dus. “Dat is toeval”, zegt Valentijn. “We wisten al vanaf het begin dat we ons restaurant September zouden noemen. Het is namelijk onze lievelingsmaand. September is de maand waarin je een nieuwe start maakt. De zomer is afgelopen, de herfst begint. Tegelijkertijd kun je nog even die laatste zonnestralen pakken.”

Lokale leveranciers
Daarnaast is september de maand waarin druiven en veel groenten worden geoogst, ingrediënten die essentieel zijn bij deze nieuwkomer. Van de vele wijnen die ze er serveren, is circa een derde natuurwijn. De chefs van September werken zo veel mogelijk met seizoensprodukten van lokale (kleine) leveranciers. Het menu is compact en wisselt wekelijks voor een deel. Vanzelfsprekend zijn er vega(n) opties.

Ulmus
Als appetizer krijgen we een fris prikkertje met olijf, augurk, ui en paprika. Wat een leukerd! Het ‘sateetje’ kun je ook als snack bestellen (1,60 euro). Ik vermoed dat het uitstekend past bij de mini gin-tonic met shiso leaf, een hartvormig pittig en kruidig blad dat iets weg heeft van citrus. Tussen de snacks spot ik ook kruidenboter met brood van Ulmus, de uitstekende bakkerij die bij September om de hoek zit. De rij bij die andere bakker in De Baarsjes, Fort Negen, is altijd net even langer. Maar geloof me: Ulmus is minstens zo goed. Leuk dat ze dat bij September ook begrijpen.

Goddelijke groentebonbon
Originaliteit is troef op de kaart. We starten met aardappelcake, verse ansjovis en crème cru (rauwmelkse room uit Bretage) en rauwe zeebaars met witte amandelen en olijfolie (9,50 euro). Rog met bonen, kool en Sint Jans ui wordt het ene hoofdgerecht (24 euro), een gevulde Jeruzalem-artisjok het andere. Deze groente, die ook bekend staat als aardpeer of topinamboer, heeft een zachte smaak. In combinatie met de aardse vulling van gepekelde girolles (cantharellen) is het niets meer of minder dan een goddelijke groentebonbon. De rog is perfect gebakken: stevig visvlees, iets zoet van smaak. De (Strogele) bonen erbij zijn net snoepjes. Ze hebben een bite, maar zijn iets romig vanbinnen. Ook bij de cake was het raak: zó fluweelzacht kan aardappelpuree dus zijn. De zeebaars lijkt regelrecht vanuit zee je mond in te zwemmen, met hulp van de fruitigste olijfolie die ik lately heb geproefd.

Kwaliteit
Door een misverstand krijgen we naast de twee hoofdgerechten nog een derde. Toeval bestaat niet: het heeft zo moeten zijn dat we onze tanden zetten in wilde eend, aardappelpuree en een stoofpeertje. Het vlees is mega mals en verfijnd van smaak. De kwaliteit druipt ervan af. Ik waan me even bij een van mijn favoriete restaurants in Parijs: Gare au Gorille. De kaart loopt er zeker niet over van het vlees, maar wat er is excelleert.

Franse cuisine
Matthew en Lizzy glunderen als ik het ze vertel. Bij het concept van hun restaurant hebben ze zich laten inspireren door de Franse cuisine. Ook zijn ze zuinig met vlees. “We hebben liever één goed vleesgerecht, dan meerdere matige vleesgerechten. Als je kiest voor vlees, moet je echt proeven hoe bijzonder het is”, zegt Lizzy.

Hartjes van chocola
Terwijl we praten, haalt Matthew broodpudding met chocola en custard uit de oven. Die geur, word ik nou high van vanille? “Verleidelijk hè”, lacht Valentijn. We weerstaan de verleiding en beperken ons tot koffie. Op het schaaltje erbij liggen twee hartjes van chocola. Cheesy? Corny? Misschien, but I love it. Ze staan symbool voor hun manier van werken. Naar eigen zeggen wilden de drie ondernemers hun ‘droomrestaurant’ neerzetten. Daarvoor zetten ze zich met hun hele hart en ziel in. Winehouse SOMM heeft een waardige opvolger gekregen.

DeWestkrant