Huizenkopers hebben een iets ruimere keuze. Het aantal te koop gezette woningen in Amsterdam is 35% hoger dan een jaar geleden, meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) over het afgelopen kwartaal. In West zijn 45% meer woningen te koop gezet, in Nieuw-West 23% meer.
In Amsterdam zijn 30% meer huizen verkocht dan een jaar terug, maar volgens de MVA blijft de markt nog steeds krap. De verkoopprijzen per vierkante meter stegen ten opzichte van een jaar geleden met 3,3%, maar daalden met hetzelfde percentage van 3,3% vergeleken met het laatste kwartaal van 2024. Driekwart van de woningen in de stad wordt boven de vraagprijs verkocht.
West: duur per vierkante meter en vaak overbieden
In Amsterdam-West was de gemiddelde transactieprijs 554.000 euro. Dat is 8,7% hoger dan precies een jaar geleden en 2,7% lager dan het het laatste kwartaal van 2024. Per vierkante meter was de transactieprijs 9191 euro. Ook dat was een stijging ten opzichte van een jaar terug (4,8%) en een daling van 2,7% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2024. In heel Amsterdam is het gemiddelde 8139 euro per vierkante meter. Met 9191 euro is West dus gemiddeld een stuk duurder.
Overbieden is nog steeds de norm: 83% van de verkochte woningen in Amsterdam-West werd verkocht boven de vraagprijs. Een jaar geleden gold dat voor 80% van de woningen, en het laatste kwartaal van 2024 voor 90%. In heel Amsterdam wordt 75% boven de vraagprijs verkocht. In West is dat dus meer. Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs in West was gemiddeld 9,2%, ook meer dan gemiddeld in Amsterdam (6,4%).
Nieuw-West: lagere prijs per vierkante meter dan gemiddeld
In Nieuw-West was de gemiddelde transactieprijs 511.000 euro. Dat is 4,9% hoger dan precies een jaar geleden en 4,7% lager dan het het laatste kwartaal van 2024. Per vierkante meter was de transactieprijs 6028 euro, aanzienlijk lager dan het Amsterdam gemiddelde van 8139 euro. Ook dat was een stijging ten opzichte van een jaar terug (8,6%) en een daling van 1,6% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2024.
Overbieden is ook in Nieuw-West nog steeds de norm: 82% van de verkochte woningen in Nieuw-West werd verkocht boven de vraagprijs. Zowel een jaar terug als een kwartaal geleden gold dat voor 78% van de woningen. Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs was gemiddeld 7%.
Verkoop huurwoningen
Het aanbod is toegenomen door uitponding, zo stelt de MVA. Dat is de verkoop van voormalige huurwoningen. “In Amsterdam zien we dat er 36% meer appartementen te koop zijn gezet in vergelijking met een jaar eerder”, aldus Floris van der Peijl, voorzitter MVA. “Dit komt vooral doordat verhuren minder interessant is geworden vanwege onder andere de hoge box 3 heffing, de Wet Betaalbare Huur en de afschaffing van tijdelijke huurcontracten per 1 juli 2024.”
‘Krapte onverminderd’
De markt voor koopwoningen in Amsterdam is volgens de MVA nog steeds krap, hoewel er dus meer (huur)woningen te koop zijn gezet. “De laatste tijdelijke huurcontracten lopen tot juli 2026, dus deze trend van uitpondwoningen die de koopmarkt op gaan, blijven we de komende tijd nog zien. Ondanks dat er meer woningen op de koopmarkt komen, blijft de krapte onverminderd.”