Maracujá in Oud-West is een wijn-, food- en koffiebar ineen

Maracuja. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Björns vegan burgers zijn verdwenen uit de J.P. Heijestraat. In plaats daarvan is wijn-, -food en koffiebar Maracujá gekomen.

Buurtbewoners Kauther en Bob houden van koffie, food en wijn. Ze besloten die ingrediënten door elkaar te husselen en er hun droomcafé omheen te bouwen: “A cozy – dare I say gezellig – spot. Where you can unwind (…) from the rush of the city.” Oftewel: een knusse plek waar je kunt relaxen.

Björn Burgers
Hun creatie, die Maracujá heet, zit op de J.P. Heijestraat 95. Voorheen serveerde Björn Burgers daar plantaardige burgers en frietjes gado gado. Ik heb er ooit een vegan burger gegeten. Hoe ik die vond, lees je hier. Toen ik er twee jaar geleden was, vertelde de eigenares dat ze hoopte dat mensen net zo graag naar haar zaak zouden willen komen als naar haar voorganger: Frankie’s Corner, de buurtlieveling die jarenlang belegde broodjes, koffie en cranberrykoeken verkocht.

Brioche met gemarineerde aardbeien
Of haar dat is gelukt, kan ik niet met zekerheid zeggen. In ieder geval is het zo dat Kauther en Bob sinds vorige week de harten van Amsterdams willen veroveren. Ze doen dat met flessen (vanaf 27 euro) en glazen wijn (vanaf 5,50 euro). Op de koffiekaart staan koffie’s van Zuid-Amerikaanse bonen, compleet met smaakprofielen. Waaronder ‘star anise, dark fudge en verbena’. Verder zijn er zowel zoete als hartige happen. In de eerste categorie valt de brioche met gemarineerde aardbeien, munt en kamilliecrème. De toast met tomaat , tahini-knofooksaus, sjalotjes, basilicum en kappertjes is een van de hartige opties.

Jeunesse dorée
Net als bij Björn ligt ook het aanbod van Maracujá mijlenver van het assortiment dat good old Frankie ooit had. Maar een wijnbar is een slimme zet. Die was hier namelijk nog niet echt. En reken maar dat de jeunesse dorée uit de buurt daar graag komt. Helemaal als ze daar iets bij kunnen eten dat makkelijk te delen is. Dat op de kaart van Maracujá de vijf gerechten zijn beschreven als een opsomming van ingrediënten is ook helemaal van nu.

Specialty coffee
Om twintigers en dertigers te verleiden met hun specialty coffee, zullen Kauther en Bob flink aan de bak moeten. In deze buurt klotst deze koffie immers tegen de plinten, zoals ik eerder schreef. Maar wie heeft het over koffie, zolang het weer goed blijft en je maar één ding wil: borrelen in de zon!