Duizenden reddingsvesten lieten vluchtelingen de afgelopen jaren achter op Griekse stranden na hun boottocht richting Europa. Bij Makers Unite in Denim City in De Hallen ontwerpen en maken vluchtelingen hiervan nieuwe producten, zoals tassen en laptophoezen. Met programma’s voor talentontwikkeling heeft Makers Unite ook al 160 nieuwkomers met een creatieve achtergrond begeleid, waaronder veel Syriërs.
Directeur en mede-oprichter Thami Schweichler kon in 2016 niet langer aanzien hoe wanhopige vluchtelingen probeerden Europa te bereiken. Velen lieten hun reddingsvesten achter op de stranden van Griekse eilanden. Met vluchtelingen maakte Makers Unite van die vesten Re-Vest Ribbons die op Koningsdag werden verkocht. Dat leverde geld op, maar ook aandacht voor vluchtelingen en daar was het Schweichler vooral om te doen.
Duurzaam
“Makers Unite is een sociale onderneming”, vertelt Schweichler in de werkplaats in Denim City, waar vluchtelingen onder meer duurzame kleding en producten maken in opdracht van grote bedrijven, zoals Ben & Jerry’s. “Het belangrijkste doel is om kansen te creëren voor nieuwkomers met een creatieve achtergrond. Dat doen we door zelf duurzame kleding te produceren, maar ook door het begeleiden van vluchtelingen. De productie heeft vooral als doel om dit te financieren.” Makers Unite werkt samen met de gemeente Amsterdam, diverse organisaties en bedrijven.
Integratie
Reddingsvesten zijn symbool geworden voor problemen die te maken hebben met integratie, verbinding en sociale inclusie, aldus Schweichler. “Het leven van vluchtelingen is heel ingewikkeld. Het is voor hen vaak moeilijk om nog vooruit te kijken, wij proberen te helpen met talentontwikkelingprogramma’s.”
Betaalde baan
Bijna zeventig procent van de vluchtelingen gaat naar wat hij noemt ‘een volgende professionele stap’. Schweichler: “Dat kan zijn een betaalde baan, een opleiding, stage of vrijwilligerswerk. In ieder geval gaat het om een bewuste keuze, die betrokkenheid creëert met de samenleving.” Veel van de begeleide vluchtelingen hebben een achtergrond in bijvoorbeeld mode, design, kunst, fotografie en film.
Vakmanschap
Makers Unite werkt sinds kort vanuit Denim City, nadat de tijdelijke huisvesting in een gebouw van de Bijlmer Bajes moest worden verlaten. De Hallen is een geweldige plek voor Makers Unite, zegt Schweichler. “En Denim City waar we zijn ingetrokken is gericht op kwalitatief onderwijs, vakmanschap en duurzame textiel, net als wij.”
Corona
De coronacrisis heeft ook Makers Unite geraakt omdat programma’s en evenementen niet door konden gaan. “Dit jaar zitten we op slechts dertig procent van de beoogde omzet.” Maar Schweichler zit niet bij de pakken neer. Hij verwacht in november weer te kunnen starten met een begeleidingsprogramma.
Buurtbewoners
Ook hoopt hij dat veel buurtbewoners langskomen, zodra de coronamaatregelen zijn versoepeld. “Kom dan gewoon binnenlopen om te kijken wat hier gebeurt, en drink een kopje koffie met een nieuwkomer.” Makers Unite wil in De Hallen ook naailessen en workshops gaan geven om kleding te repareren.