Makelaars hebben niet genoeg woningen in de verkoop en sturen daarom in diverse buurten in West flyers rond met de vraag aan bewoners hun woning via hen te verkopen. Scholten Makelaardij doet dat onder meer in Westerpark, De Baarsjes, Bos en Lommer en de Kinkerbuurt. Richard van Gaelen van de makelaardij: “Eerdere jaren hadden we zestig woningen in portefeuille, nu zitten we op dertig à 35.”
Ook makelaar Alice Bakker stuurt mailings rond in diverse buurten. In West, maar ook in andere delen van de stad. “Als we ergens een woning hebben verkocht waarvoor veel belangstelling is, dan sturen we een mailing rond in de buurt.” Bakker zet belangstellenden voor een woning op een wachtlijst. Dus mocht een verkoper uit de buurt zich melden, dan krijgen zij een seintje. “Verkopers kunnen zo met de door ons verzamelde gegevens van potentieel geïnteresseerde kopers, meteen een relevante doelgroep aanspreken.”
Woningen in West gaan als warme broodjes, dus waarom eigenlijk een makelaar inhuren? Zelf doen kan, maar meer succes hebben woningverkopers volgens Van Gaelen met een makelaar. Het is volgens hem een kwestie van slim prijzen en het hoofd koel houden. “Als je zelf de woning verkoopt, dan kun je er emotioneel te veel in zitten. Als je bijvoorbeeld voor 200.000 euro verkoopt en de koper biedt 205.000 euro, dan ben je geneigd dat al te pakken.” Van Gaelen denkt dat een makelaar door er ‘rationeel in te zitten’ meer munt kan slaan uit de woning.
Van een eindejaarsrally zoals vorig jaar is volgens de makelaar geen sprake. Toen was de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro een reden voor veel kopers om toch nog toe te slaan op de huizenmarkt. Volgens Van Gaelen is de markt in West nog steeds oververhit, maar is een huis verkopen in Nieuw-West soms nog steeds wel ‘een uitdaging’.