Over buurtkroegen hebben we in West niet te klagen. Maar de ene kroeg is de andere niet. Zo heeft Bar Mimi ‘wat weg van een restaurant’ én vind je er een snack die in Amsterdam zelden op de kaart staat: het Brabantse worstenbroodje.
Dit weekend draaide de horeca als een tierelier; van restaurant tot lunchroom én kroeg. Bij de buurtcafés bij mij in Westerpark, zoals biercafé Brel en De Pianist, maakte de tap overuren, werd er geproost op het leven, de zon en Oranje en buitelden talloze grappen bijna overal elkaar. De vrolijkheid klotste in liters door de straten.
Begeerlijke aardappels
Een paar meters verderop in Oud-West ging het er misschien iets beschaafder, maar zeker niet minder gezellig aan toe. Op het terras van Bar Mimi aan de Potgietersstraat zetten wij zaterdag onze tanden in een lunch, terwijl wij de geur van stamrozen opsnoven en gluurden naar de begeerlijke aardappels van onze buren: goudbruin gebakken, rechtstreeks uit de oven, inclusief een flinke kwak chipotle mayo erbij.
Chansons
Bar Mimi noemt zichzelf een buurtkroeg, maar eigenlijk dekt dat de lading niet helemaal. Zo wijkt het interieur – droogbloemen, reclameposters uit Parijs, chansons – af van de gemiddelde kroeg en is ook de menukaart een ander verhaal. Tuurlijk kun je er terecht voor bitterballen, kaasstengels en broodjes gebakken ei, al dan niet met kaas en/of bacon. Maar dat is niet het enige in deze kroeg, die wat weg heeft van een restaurant.
Citrusrisotto met schelvis
Om even terug te komen op de borrelhappen. Behalve the usual suspects kun je er ook een plankje laten aanrukken met kaas, gedroogde worst, olijven, brood, ansjovissticks en boter. ’s Avonds draait de chef zijn handen niet om voor citrusrisotto met schelvis of spitskool met miso sabayon, dukkah, gegrilde citroen en rucola. Behalve een broodje ei voor de lunch, is ook een hartige taart met een salade een optie, net als een piadina met Parmaham, champignons en rucola én een Brabants worstenbroodje (4,50 euro).
Familierecept
Vooral dat worstenbroodje trok mijn aandacht. Die snack staat in Amsterdam zelden op de kaart. De Brabander moet het dan afleggen tegen het saucijzenbroodje. Best raar, want wie kan nou een worstenbroodje weerstaan? De versie die Bar Mimi verkoopt komt van Bakkerij van Leur uit Veghel. Dit bakkers van dit familiebedrijf – naar verluidt een begrip in de regio – maken de worstenbroodjes al decennialang volgens een oud familierecept. Een prima hap voor een hap-slik-weglunch, ontdekten wij. Al hadden wij er wel twee per persoon voor nodig om wat te voelen. Lekker met een van de rode wijnen op de kaart!