Vergeet de grote ketens. De lekkerste delicatessen en gerechten haal je in winkels van restaurants, zoals in de shop van Meneer de Wit Heeft Honger in De Baarsjes.
Toen ik in 2016 voor het eerst bij Meneer de Wit Heeft Honger in de Witte de Withstraat kwam, was ik gelijk verliefd. De zaak was nog niet eens open, maar we mochten er toch wat drinken. Blijkbaar zagen we er hongerig uit, want voordat we het wisten stonden er gefrituurde inktvisjes op tafel. Zó uit het vet en lekker crunchy. Puur genieten aan dat tafeltje met zicht op de reuring in de open keuken. De geur van verse knoflook in olie, het getik van messen die kruiden ragfijn hakken, groenten op de grill.
Marokkaanse oma Horra
Middenin stond chef-kok en eigenaar Simo Bouabgha met een glimlach van oor tot oor. Een eigen restaurant was altijd al zo’n droom. Op deze plek kon hij tout Amsterdam kennis laten maken met de Noord-Afrikaanse en mediterrane gerechten die zijn Marokkaanse oma Horra hem had geleerd. Uit ervaring weet ik dat Simo kan goochelen met groenten. Zo at ik er ooit superlekkere stukken bloemkool in een dun laagje deeg met geroosterde bieten, pistache en een yoghurtdip. Simo weet niet alleen raad met groente, maar ook met schapenkop en lamsballen. Die moet je alleen wel even twee dagen van tevoren bestellen. Iets om te onthouden voor na de lockdown.
Biologische groenten
Gelukkig hoef je niet weken te wachten, voordat je Simo’s eten kunt proeven; in het restaurant heeft hij een winkeltje geopend waar je onder meer kwaliteitswijnen, olijfolie, Portugese roomtaartjes (pastéis de nata) en biologische groenten kunt inslaan. “Onze leverancier haalt deze groenten uit Italië. Hij rijdt er met een busje heen. Pas kwam hij met courgettebloemen en truffel”, vertelt een medewerker. “We werden overvallen door de eerste lockdown, maar nu waren we beter voorbereid.”
Driegangenmenu
Van donderdag tot en met zondag kun je een driegangenmenu bestellen en ophalen in het winkeltje. Deze week kun je als hoofdgerecht kiezen voor een gekonfijte eendenbout of oesterzwam met cactuspastinaakcrème, snijbiet, hazelnoot en herfsttruffel (30 euro per menu). Ook kun je een borrelpakket bestellen of een van de losse gerechten, zoals een piepkuiken uit de oven met eigen jus, olijven en rozijnen. “We zijn ontzettend blij dat we nog steeds lekker aan de slag zijn. Véél beter dan thuiszitten. De saamhorigheid onder horecaondernemers is groot. We zetten er met z’n allen de schouders onder. In deze tijd moet je creatief zijn. Dat is best een uitdaging. Maar we blijven positief.”
Zaalouk
Wéér zo’n superaardige medewerker. Bij Meneer de Wit lijken ze daar het patent op te hebben. Ik fiets als een speer naar huis met mijn bestelling én een fles Rioja. Eenmaal thuis is het eten in no time klaar. De pompoensoep is licht pittig, een beetje zoet en heeft het friszure van sinaasappel. Anders dan veel andere pompoensoepen is de soep elegant: lekker licht, géén dik pulpmengsel. De melanzane alla Parmigiana (12,50 euro) is uitstekend, maar de allergrootste traktatie is toch wel de zaalouk, een Marokkaanse salade van aubergine, feta, walnoot, postelein en granaatappel. Een zalvend, troostrijk geheel met een bite. De talloze granaatappelpitjes in het gerecht zorgen voor kleine frisse explosies in je mond en peppen je lekker op. Libanees platbrood erbij. Honderd procent genieten. En dat op een natte, koude dag in deze barre coronatijd!