Vanaf 1 september mag een fiets in West nog maar zes weken ongebruikt in een fietsenrek staan. Bij de stations Sloterdijk en Lelylaan wordt een maximale parkeerduur van slechts twee weken ingevoerd. Handhavers kunnen te lang geparkeerde fietsen weghalen.
De maatregelen, die dinsdag worden besproken door de bestuurscommissie West, moeten helpen om meer plek te maken in het fietsenrek. In een aantal buurten zijn de rekken vaak overvol. Volgens de gemeente wordt twaalf procent van de fietsen op straat zelden of nooit gebruikt.
Het strenge beleid was al deels van kracht in delen van het centrum en enkele buurten in West, maar gaat vanaf september gelden voor alle woongebieden binnen de Ring. In West kun je straks alleen nog in de Kolenkitbuurt een fiets langer dan zes weken ongebruikt in het rek laten staan.
Handhavers brengen een ’onopvallend constateringsmiddel’ aan om te controleren of de tweewieler van zijn plek is geweest. Na zes weken volgt een label met een waarschuwing, waarna de eigenaar twee weken de tijd heeft om de fiets weer te gebruiken of te verplaatsen. Anders gaat het rijwiel naar het Fietsdepot. Als de eigenaar zich binnen zes weken niet meldt, wordt de tweewieler verkocht.
Stations
Bij de NS-stations Sloterdijk en Lelylaan geldt straks een maximale parkeertijd van twee weken. Als handhavers een waarschuwing aan de fiets hangen, moet de eigenaar binnen twee dagen iets gaan doen met zijn rijwiel. Het stadsdeel gaat in heel West ook strenger controleren op wrakken en verwaarloosde fietsen, en hinderlijk of foutief neergezette fietsen.
Buren
Maar wat te doen bij een lange vakantie of ziekte? De gemeente suggereert in het Handboek Handhaving Fietsparkeren om de fiets binnen te zetten, en als dat niet kan buren of vrienden te vragen om de fiets in de gaten te houden. En nog een tip: ’Als de gemeente een label op uw fiets geplakt heeft, is het verstandig de fiets een stukje te verplaatsen en het label te verwijderen. De fiets wordt dan niet verwijderd.’