Bij Bar U.Y.T. (voorheen Tapwest) lunch en dineer je met een Spaanse twist. Voor een waardige afsluiting van je feestmaal adviseert Patricia het dessert Oranje Boven of de cheesecake met een geheim ingrediënt.
In India lusten ze er wel pap van: pani puri, gefrituurde, knapperige deegbolletjes met een vulling van gekruide aardappels en/of kikkererwten. Bij Bar U.Y.T. (Unwind Your Time) aan de Tweede Kostverlorenkade 70 hebben de koks de straatsnack opnieuw uitgevonden. Ik proef de versie met steak tartare erin (à 3,70 euro). Samen met de ragfijne, superkrokante buitenkant en het likje mayo bovenop is dit sappige vlees een match made in heaven. Sluit je ogen, hap en enjoy the ride. Marit glundert als ze ziet hoe goed het hapje landt. “Dit is de nieuwe bitterbal.”
Barrica
Deze immer hartelijke lady ontmoette ik ooit bij Fika in de Ten Katestraat. Ze hielp toen groente- en fruitkoning Youcef met het opzetten van deze lunchroom. Inmiddels staat de zaak en was ze klaar voor een volgende stap. Sinds kort helpt ze haar goede vriend Bart van Bergen om Bar U.Y.T. op de kaart te zetten. Voor deze ondernemer, die ooit manager bij ABN AMRO was, is dit zijn tweede horecazaak in Oud-West.
Binding met de buurt
In 2022 nam hij Barrica Food & Winebar over van de oprichters. “Ik heb de inrichting meteen aangepast. Ik vond het te spartaans. Mensen zaten te eten op een houten bank. Daar neem je je moeder toch niet mee naartoe? Comfort is belangrijk.” Daarnaast zorgde hij dat Barrica een iets ouder publiek aansprak. “Horeca bindt de buurt. Ik wil dat alle buurtbewoners zich er thuis voelen. “
Géén biertent
In het pand waar Bar U.Y.T. sinds half maart zit, zat eerder Tapwest. “Horeca ligt best lastig in de buurt. Omwoners vrezen voor overlast. Ik heb gevraagd of ik in hun appgroep mocht komen. Ik zou dan direct kunnen reageren op eventuele klachten over overlast. Ze zagen dat echter niet zitten. Ik denk dat het wel mee zal vallen met de overlast. Bar U.Y.T. is géén biertent. Ik heb zo’n zestig wijnen op de kaart. Dat trekt een heel ander publiek, veel rustiger. Tenminste, ik neem aan dat jullie na wat wijntjes de tent niet afbreken?”
Goede vibes
U.Y.T. is een kruising tussen een bar en een restaurant. “Ik heb geprobeerd er een warme zaak van te maken.” Met donkerpaarse muren, okergele gordijnen, donker hout en ronde vormen à la de jaren zeventig is hij daarin geslaagd. Het voorste gedeelte is meer bar, het achterste deel meer bistro. Amy Winehouse en Bruno Mars zorgen samen met het kwieke en alerte personeel voor goede vibes. Tel daar het verrassende eten bij op, en je hebt een adres om te onthouden.
Twee koks
De keuken wordt bestierd door twee chefs: Lars en Pau. Lars werkte eerder bij Escobar in De Pijp, Pau komt uit Barcelona en had daar zeven jaar zijn eigen zaak. Naast shared dining kun je bij bar U.Y.T. lunchen en borrelen. Wij zijn er voor optie één. Na de pani puri beginnen we aan de inktvisringen (10 euro) en stomen we via de bruschette, de salade en vegetarische Sint-jakobsschelpen door naar de desserts: Oranje Boven én de cheesecake.
Malse inktvis
Bij de inktvis was het zowat vechten geblazen om het laatste stuk: hoe lekker kun je als inktvis zijn? Mals, en met een deegjasje er losjes omheen. Laat die saus maar staan, deze jongen is puur optimaal. Het geroosterde zuurdesembrood is royaal belegd met sappige tomaten, basilicum, pesto-olie en een lawine van geraspte kaas. De broodversie van loaded fries als het ware. Bij de salade met precies de juiste ingrediënten – groene asperges, pistaches – puffen we even uit. We bespreken het verschil tussen échte en vega scallops en maken ons klaar voor de grote finale.
Signature dish
De Oranje Boven doet zijn naam eer aan. Dit dessert (5 euro) van geraspte mandarijn is een schoonheid waar Willem en Máxima maar wat graag hun gepolijste tanden in zouden willen zetten. Als bonus zit er dulce de leche in, de Argentijnse karamelpasta waar de koningin dol op schijnt te zijn. De cheesecake is de signature dish van de zaak. Dat de koks hier trots op zijn is volkomen terecht. De taart, die minstens zo smeuïg is als tiramisu, is gekmakend lekker. “Er zit een geheim ingrediënt in”, zegt Bart. “Weet je wat? Ik verklap het gewoon: er zit blauwe kaas in. Zelfs al lust je dat niet, dan nog zit je te genieten. Dat die kaas erin zit, merk je alleen als je door je neus uitademt.”
Koningsdag
Wil je de proef op de som nemen? Ga dan vooral langs bij Bart en zijn team. Op Koningsdag kun je er brunchen ‘like a king’, onder meer met een Croque Señor of uitsmijter. De keuken sluit om 20.00 uur, dus je kunt er ook nog een koninklijk diner aan vastplakken. Wellicht met een glas oranje wijn erbij.