Koffiezaak Uncommon opent bakkerij met ‘wilde taarten’ en wijnbar

Bakkerij Uncommon. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Bij Uncommon in Oud-West komt de hele wereld samen voor specialty coffee. Sinds vorige week kun je in het filiaal er tegenover ‘wilde taarten’ eten. Binnenkort gaan daar ook natuurwijnen en bloemrijke bites over de toog.

Uncommon is de naam van een koffiebranderij en een koffiebar in de Eerste Constantijn Huygensstraat 63H. Het is er altijd druk. De klanten, die uit alle delen van de wereld komen, hebben veel met elkaar gemeen: leeftijd (25-40), kledingstijl (ingetogen) en bestedingspatroon. Ze stralen uit dat alleen het beste goed genoeg is en dat dit best wat mag kosten.

Lijstjes
Nina Tromp (Nederland), de Claye Tobin (Australië) en Josh Cotton (UK) begonnen hun bedrijf in 2018. Sinds die tijd zijn ze erin geslaagd om hun merk internationaal op de kaart te zetten. Uncommon komt voor op Europese lijstjes van specialty cafes die je in Amsterdam zou moeten bezoeken. Het zou me niets verbazen als het merk ook opduikt op de sociale media van magazines als Wallpaper, Vogue en Condé Nast Traveller.

Laptop free zone
De koffie die je bij Uncommon drinkt is voor 80 tot 90% biologisch. De bonen voor de koffie komen onder meer uit Rwanda, Costa Rica en Burundi. Er zijn zoetigheden voor erbij. Ook kun je er ontbijten en lunchen met zoiets als een Spring Toast: geroosterd brood met een puree van munt en yuzu pea, feta met basilicum, gepekelde rabaraber, knapperige knoflook en jalapeño-olie. Dat alles eet je in een minimalistisch ingerichte setting met tinten bruin en beige en elementen van hout. Om de gasten zo veel mogelijk tot rust te laten komen, is het café een laptop free zone.

Brioche met kimchi
Dit Japansachtige Zen-sfeertje is voortgezet in het nieuwe filiaal aan de overkant van de straat, pal naast snackbar Constantijn. Uncommon nr 2 is sinds vorige week open en behalve koffie kun je er ook ‘wild pies’ schoren. Deze creaties liggen uitgestald als in een museum. Een brioche met kimchi en een puree van prei en ponzu (een friszure Japanse saus) ligt er naast een kouigh amman (Bretons ‘suikerbrood’) met emmenthaler, blauwe bessen en kokos-caramel. Een taartje met oranje-gele bloemetjes heeft een croissant met vierbloesemcustard als buurman (m/v).

Slagroom?
Ik val voor de beeldschone sticky brioche met gefermenteerde kersen (5 euro per stuk) en bestel er een espresso bij. Waarschijnlijk is het vloeken in de kerk, maar ik had stiekem best graag een likje slagroom bij mijn gebakje gehad – voor extra smeuïgheid.

Foraged foods
Chef-kok Math (UK) bakt al deze taartjes zelf. Zodra er genoeg personeel voor de bakkerij is, wil hij in dit pand een wijnbar openen met ‘fermented and foraged foods’. Wéér heb ik ondertiteling nodig. ‘Foraged foods’ blijken ingrediënten te zijn die rechtstreeks uit de natuur zijn gehaald en in het wild groeien: bloemen, kruiden, champignons, noten.

Polentahapje
Bij de nieuwe zaak kun je behalve vlierbloesem ook Oost-Indische kers en gefermenteerde magnolia op je bord vinden. Op de borrelkaart komt onder meer een hapje van polenta met vegan Parmezaans kaas en Peruaanse munt. Daarnaast komen er twee grotere vega(n) gerechten, waarbij je vanzelfsprekend natuurwijn kunt bestellen. Math staat te popelen om de wijnbar open te gooien, want: “It will be fun.” Op naar een zomer vol flower power!

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant