Knock Knock Bakery verleidt met ‘madeleines deluxe’ en spannend zuurdesembrood

Jurgen en Huiya, de eigenaren van Knock Knock Bakery. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Zodra je binnenkomt bij de nieuwste bakkerij in de Staatsliedenbuurt, sta je oog in oog met ‘oogstrelende creaties’. Ze worden gemaakt door Huiya, een bakker die is opgeleid in Parijs.

We kondigden al eerder aan dat de Staatsliedenbuurt er na Louf nog een ambachtelijk bakkertje bij zou krijgen: Knock Knock Bakery, Van Hallstraat 252. Afgelopen weekend gingen de deuren open. Mourad Saber, mede-eigenaar van Louf, attendeerde mij erop. “Ik denk dat ze het goed gaan doen.”

Kimchi-kaasbrood
Vol verwachting stapte ik er vandaag binnen. Direct sta ik oog in oog met oogstrelende creaties: goudbruin gebakken croissants van ragfijne laagjes deeg, kleine gevulde cakejes, robuuste zuurdesembroden. Vooral het brood met kimchi en kaas trekt mijn aandacht (7 euro). “Het is best een aparte smaak. Wil je anders een sneetje proeven? Een half brood kan ook”, zegt mede-eigenaar Jurgen. Hij runt de bakkerij samen met zijn vriendin Huiya, die ook de naam heeft bedacht. “Om te checken of het brood goed is, klopt ze op het brood: knock, knock.”  Behalve de bakkerij heeft hij ook nog een softwarebedrijf.

Pain Suisse
“Alles wat we in de winkel verkopen, heeft Huiya met de hand gemaakt”, vertelt hij trots. “Gisteren stond ze om 1.00 uur ‘s nachts nog deeg te rollen.” Lachend: “Ik mag natuurlijk niet de hele toonbank leeg eten, maar ik ben gek op haar pain Suisse met pistache.” Zo’n broodje van croissantdeeg met custardvulling lijkt mij zeker wat. Maar hoe smaakt een tigré eigenlijk? De cakejes liggen te shinen als zoete sterren.

Lemon curd
Vandaag zijn ze er met chocolade en lemon curd (2,80 euro per stuk). Huiya wisselt de vullingen geregeld en doet er dan bijvoorbeeld matcha of sesam in. Ze legt uit dat deze Franse amandelcakejes een soort luxe versie van de madeleine zijn. Je weet wel, die schelpvorming cakejes die ze bij Café-restaurant Amsterdam perfect bakken.

Cadeau
Ik hap in mijn eerste tigré ooit. Precies wat ik dacht: gruwelijk lekker. De textuur van een madeleine, verfijnd van smaak – niet te zoet. En dan ook nog fraaie looks. Deze beauty zal het ook uitstekend doen als cadeau. Blijkbaar denkt een buurtgenoot daar hetzelfde over. Ze laat een wit doosje vullen met cakejes. Huiya doet er een elegant lintje omheen, precies zoals ze dat ook bij veel bakkers in Parijs doen.

Le Cordon Bleu
In deze beeldschone stad heeft ze gestudeerd aan het befaamde gastronomische instituut Le Cordon Bleu. Ze deed daar een opleiding Boulangerie, waardoor ze de ins en outs van het broodbakken onder de knie kreeg. “Ook leerde ze een beetje over patisserie”, vertelt Jurgen. Samen woonden ze enige tijd in Parijs. Terug in Nederland landden ze eerst in Rotterdam en daarna in Amsterdam, Nieuw-Sloten. “We zouden best graag hier willen wonen. Leuke buurt,  aardige mensen.”

‘Lovely couple’
Terwijl ik er ben, druppelt de een na de andere buurtbewoner binnen. Een groep mannen gaat zitten aan de lange houten tafel. Een van hen is er al drie keer geweest. ‘Overheerlijk’, vindt het hij het hier. Ik kijk begrijpend en knik enthousiast als hij de eigenaren typeert. “Such a lovely couple.” Zeker weten! Gedreven ondernemers als Jurgen en Huiya gun ik de wereld.

De Franse amandelcakejes van Knock Knock Bakery op rechts. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant