Deze zomer werden de gevolgen van de opwarming van de aarde op vele plekken zichtbaar; stormen, overstromingen, droogte, bosbranden… er leek geen einde aan te komen. Ik maak me zorgen, net zoals vele Amsterdammers. Omdat we geven om de planeet, om de mensen die geraakt worden door extreem weer, maar ook omdat Amsterdam ontzettend kwetsbaar is voor klimaatverandering en twee meter onder zeeniveau ligt. Er is dus een noodzaak om zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Bedrijven en overheden moeten aan de slag, zij hebben een grote verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd helpen alle initiatieven. Elke ton CO2 bespaard, is winst in de strijd tegen klimaatverandering.
Aansluiting zoeken bij anderen
In mijn functie als bestuurder van stadsdeel West kom ik veel bewoners en ondernemers tegen die samen met andere mensen iets opzetten. Ik ondersteun dat enorm. Mijn oproep is dan ook: sluit je aan bij mede-Amsterdammers die zich inzetten voor een duurzame wereld. Kijk bijvoorbeeld naar stichting WOON! waar je energiecoach kunt worden als je een beetje handig bent. Of sluit je aan bij het project ICanChangeTheWorld in Bos en Lommer, waar lokaal composteren is opgezet. Een ander mooi buurtinitiatief is de Energiewending.nl. Zij helpen Amsterdammers in West om energiebesparende maatregelen te nemen en ook jij kunt daar helpen als fikser door je aan te melden. En zo zijn er veel meer initiatieven.
Samen actie ondernemen
Kortom; samen de schouders eronder zetten, in je buurt. Voor mij is dit de beste manier om mijn moedeloosheid om te zetten in actie en hoop. Samen aan de slag gaan met mensen die zich ook inzetten voor een leefbare aarde geeft een gevoel van verbondenheid en energie, die we nodig hebben om Amsterdam te verduurzamen maar juist ook om de moed erin te houden. Ik roep daarom iedereen op elkaar te stimuleren en inspireren, je kennis en creativiteit in te zetten op gebied van verduurzaming.
Inspirerende duurzame ondernemers Zou je als ondernemer willen verduurzamen? Ook hier: laat je inspireren door anderen. Ik was onlangs op bezoek bij Oscar Circulair op het Westergasterrein, waar ze afvalstromen van alle ondernemers verwerken en zo goed mogelijk hergebruiken. En laatst werd ik ook positief verrast door mijn favoriete Indonesisch afhaalrestaurant die besloot te stoppen met gebruik van plastic. Op het gebied van mode timmert de New Optimist hard aan de weg om de vervuilende kledingindustrie te verduurzamen en te strijden tegen uitbuiting, verspilling en vervuiling. Zij werken met statiegeld op kleding.
Ik vind het heel mooi om te zien dat een heel aantal mensen in West zich al zo inzetten voor het klimaat en moedeloosheid omzetten in actie en verbinding. Alleen samen kunnen we deze crisis aan. Heb jij zelf ook een duurzaam initiatief van buurtbewoners en heb je hulp nodig vanuit de gemeente? Neem contact op en dan kijken wij of je verder kunnen helpen!