Buurtcollectief Keti Koti Westerpark organiseert van zondag 2 juni tot en met maandag 1 juli voor de tweede keer een Keti Koti-maand. “Ik vier niet zozeer de afschaffing van de slavernij. Bij mij gaat Keti Koti vooral om bewustwording van mijn zwart-zijn.”
Op maandag 1 juli herdenken we in Nederland de slavernij en vieren we de afschaffing ervan: Keti Koti. De naam komt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. De nationale herdenking vindt zoals altijd plaats in het Oosterpark. De viering is dit jaar voor het eerst op het Museumplein.
Verhalen vertellen
Ook in West is er aandacht voor Keti Koti. Zo organiseerde buurtcollectief Keti Koti Westerpark vorig jaar voor het eerst een Keti Koti-maand en doen ze dat dit jaar voor de tweede keer. Van 2 juni tot en met 1 juli zijn er uiteenlopende activiteiten om de geschiedenis en cultuur van de Afro-Caribische gemeenschap voor het voetlicht te brengen: een kunstexpositie, tori neti (verhalen vertellen), een Marimba blockparty, een kunstroute in de Zeeheldenbuurt, kinderactiviteiten als hoofddoekjes vouwen en kleurplaten kleuren en nog veel meer.
Dragers van Verre
De maand wordt op zondag 2 juni ingeluid met een ceremoniële herdenking van het Nederlandse slavernijverleden bij het beeld Dragers van Verre in het Westerpark. Dit kunstwerk is gemaakt door Nelson Carrilho, een Nederlandse kunstenaar van Antilliaanse komaf. “De herdenking zal een moment van reflectie bieden en een eerbetoon zijn aan degenen die hebben geleden onder slavernij en de strijd voor vrijheid”, schrijft buurtcollectief Keti Koti Westerpark.
Bewustwording
Angela Halden is een van de vijf leden van dit collectief. Wat betekent Keti Koti voor haar? “Voor mij is dit niet zozeer een viering. Bij mij gaat Keti Koti vooral om bewustwording van mijn zwart-zijn. Ik heb twee kinderen. Ik wil dat zij weten waar hun voorouders vandaan komen, wat er in het verleden is gebeurd en hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden; wat betekent het in de huidige maatschappij om zwart te zijn?”
Schooladviezen
Angela wijst op het bestaan van verborgen slavernij en het feit dat mensen nog steeds discrimineren. “Dat er vooroordelen bestaan, merk je bijvoorbeeld aan schooladviezen van zwarte kinderen. Meestal zijn die lager dan die van witte kinderen. Bij het invullen van werk- of schoolpapieren wordt vaak gevraagd naar de herkomst van ouders. Waarom? Wat doet die herkomst ertoe? Officieel is de slavernij afgeschaft, maar het is belangrijk dat iedereen beseft dat die racistische manier van denken niet is verdwenen.”
Soep en Dialoog-avonden
Ze kijkt uit naar de Keti Koti-maand en verheugt zich in het bijzonder op de Soep en Dialoog-avonden. Deze sessies, die op vier woensdagavonden plaatsvinden, beginnen met een lezing van een spreker. Vervolgens kunnen deelnemers vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. “Door deze avonden kan ik meer kennis vergaren over mijn achtergrond. Ik ben benieuwd wat kunstenaar Nelson Carrilho te vertellen heeft. Vorig jaar had hij een interesant verhaal over beelden in de openbare ruimte; waarom worden zwarte mensen vaak met ketenen uitgebeeld? Wij zijn geen tot slaafgemaakten meer, wij zijn vrij.”
Keti Koti Woyoyo
Op zondag 2 juni stelt de Sunday Market een paar kramen beschikbaar voor de Pikin Wowoyo, een voorproefje van de Keti Koti Wowoyo die op zondag 16 juni op het marktplein van Westergasterrein zal plaatsvinden. “Deze markt is veel meer dan alleen een foodmarkt. Ja, ons eten is lekker. Maar we hebben nog zo veel meer: kunst, boeken, kleding. Ook dit jaar heb ik overal gezocht naar interessante black businesses. Vorig jaar hadden we een negenjarig meisje dat online oorbellen verkocht laten komen. Ze vond de markt heel leuk. Binnen de zwarte gemeenschap zijn veel talentvolle ondernemers. Met onze markt geven we ze een podium.”
Kijk voor het volledige programma op deze site.