Op vrijdag 1 juli herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij: Keti Koti. Op deze dag zijn er ook verschillende activiteiten in (Nieuw-)West.
Op 1 juli 1863 werd – op papier – de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Om de afschaffing van de slavernij te vieren en te herdenken is Keti Koti in het leven geroepen. De naam komt uit het Sranantongo en betekent ‘Verbroken ketenen’. In Suriname is Keti Koti een nationale feestdag. In Nederland (nog) niet, maar wordt op 1 juli wel op verschillende plekken, waaronder in (Nieuw-) West, stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij.
Dag van Besef: ceremonie Surinameplein
Zoals we eerder schreven, staat de maand juni in het teken van herdenking en bezinning rondom het Nederlandse slavernijverleden. Al dertig jaar lang is 30 juni, de laatste dag van de Keti Koti Maand, de nationale Dag van Besef. Op deze dag wordt stilgestaan bij onze gemeenschappelijke geschiedenis en eren Afro-Surinaamse Nederlanders en andere Afro-Nederlanders op traditionele wijze hun voorouders. Er is dan een ceremonie waarbij vlaggen halfstok worden gehangen en volksliederen worden gezongen. Daarnaast zijn er rituelen en de ‘Minuten van Besef’. In West vindt de ceremonie plaats bij het Monument van Besef op het Surinameplein (17.00-21.00 uur).
Heri heri eten
In 2020 richtte Kip Republic het initiatief Free Heri Heri For All op, waarbij gratis heri heri werd uitgedeeld op negen locaties in Amsterdam. Heri heri is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten, cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (bakkeljauw) en een ei. Tegenwoordig is het een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met hun voorouders, en dus met de geschiedenis. Het Amsterdamse initiatief van Kit Republic is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk project. In West kun je op twee plekken gratis heri heri afhalen: bij Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg en Tony Chocolonely in het Westerpark.
Openluchtconcert
In Nieuw-West is er op 1 juli vanaf 15.30 uur het gratis openluchtconcert Vogel Vrijheid of Vogelvrij op het Osdorpplein. Het oorspronkelijke muziekstuk De Vogel Vrijheid werd in 1955 gemaakt door de joodse componist Lex van Delden en dichter Jan-Willem Schulte Nordholt, twee vrienden uit het Amsterdams studentenverzet. Het stuk baart nog steeds opzien door de delen die verwijzen naar de opstand van tot slaaf gemaakten. Het wordt uitgevoerd door twee studentenorkesten van Amsterdam en Rotterdam en duurt 45 minuten. Verderop in Nieuw-West, bij ontmoetingscentrum Ru Paré aan de Chris Lebaustraat, wordt ook Keti Koti gevierd. En wel met sprekers, muziek en gezamenlijk eten (15.00-19.00 uur).