Vooral in New York zijn ze dol op het ronde broodje met het kenmerkende gat erin. Maar Amsterdammers weten er inmiddels ook wel raad mee. Vooral in en om West vind je bagels in allerlei soorten en met uiteenlopend beleg. Deze vier adressen leveren het betere bakwerk.
1. BagelBoy, Tweede Goudsbloemdwarsstraat 18
Dit ‘jochie’ loopt als een trein. Februari vorig jaar ging de eerste BagelBoy open in De Pijp. Nummer twee volgende snel daarna in de Jordaan. Het gerucht gaat dat nummer drie eraan komt. De zuurdesembagels die je er kunt kopen zijn altijd dagvers. De Nederlandse eigenaar viel in New York voor het broodje, maar noemt zijn bagels Amsterdams. “Het water in New York is anders, daarom kunnen we niet exact dezelfde bagels maken,” zei hij in Het Parool. “Maar soms krijgen we van Amerikanen te horen dat onze bagels nóg lekkerder dan zijn die in New York.” Ze komen in vier soorten uit de oven, waaronder met sesam en van melkbrood (brioche). Houd het klassiek met enkel cream cheese erop of ga lós en laat de bagel aankleden met gerookte kip, sla, avocado, tomaat, mosterdmayo, bacon en cream cheese met crispy chili oil.
2. Bagels & Beans, overal in Amsterdam, inclusief West
De eerste vestiging landde in 1996. Inmiddels behoort de keten met meer dan 15 locaties in de stad tot het Amsterdamse straatmeubilair. Of je nu een glutenvrije, volkoren of veggie bagel (zongedroogde tomaat, wortel, basilicum) wil, bij Bagels & Beans grijp je nooit mis. Ook bij de cream cheeses wemelt het van de keuzes: Thai sweet chili, walnoot-honing, pesto-zongedroogde tomaten. De keukencrew trekt op verzoek het een na het andere ingrediënt uit de (ijs)kast: gerookte zalm, mozzarella, kip, carpaccio. Voor het ontbijt zijn er twee bagelcombinaties, maar wat mij betreft is ‘s ochtends vooral de rozijnen-kaneelbagel met banaan en ahornstroop een hit.
3. Breadwinner, Tweede Laurierdwarsstraat 50HS
Piepklein zaakje in dé smulstraat van de Jordaan. De koning(in) van de zuurdesembagels die je hier vindt, is het ronde broodje met jalapeñopepers en cheddar. Deze ingrediënten gaan niet alleen op de bagel, maar zitten ook in het deeg. Vandaar dat ik deze bagel het liefst gewoon plain eet. Qua beleg kun je hier helemaal uit je bol gaan: pastrami, gerookte zalm van Frank’s Smokehouse, gebraden kalkoen, pompoen met cayennepeper – noem maar op. En dan wisselt het aanbod ook nog geregeld!
4. Flo’s Deli, Jan Pieter Heijestraat 121
De ambachtelijke bagels van Flo zijn al sinds 2019 present in Oud-West. Naast de standaard bagels zijn er ronde broodjes met maanzaad, knoflook-zout en jalopeño-cheddar. De crew werkt met diverse soorten cream cheese – ook vegan – en een lawine aan andere ingrediënten. Dat leidt tot wereldse burgers, zoals een bagel met gemarineerde aubergine, tomaat en tahini of met kimchi, mayo en gesmolten kaas.