Tijdens The Amsterdam Coffee Festival in de Westergasfabriek werd barista Farrah Tan uitgeroepen tot beste nieuwkomer. Een kennismaking in negen vragen.
11.343 koffieliefhebbers bezochten van 9 tot en met 11 maart The Amsterdam Coffee Festival in de Gashouder. Lex Wenneker (Friedhats Coffee en Espresso Service West) won er de finale van het Dutch Barista Championship, zijn derde kampioenstitel. Farrah Tan werd vierde van Nederland én gebombardeerd tot beste nieuwkomer. Een titel waar ze naar eigen zeggen ‘best trots’ op is.
Wat betekent koffie voor je?
“Als ik het zelf drink: een rustmoment. Geef ik iemand anders koffie, dan word ik gelukkig als die ander geniet.”
Wat is je favoriete koffiezaak in West?
“White Label in de Jan Evertsenstraat, een van de beste specialty coffee-zaken van de stad. De eigenaren doen geen concessies aan de kwaliteit van de koffie. Ook kom ik graag bij Trakteren in de J.P. Heijestraat. Super bevlogen eigenaren die veel experimenteren met filterkoffie – voornamelijk Aeropress – en daar ook meerdere wedstrijden mee hebben gewonnen. Als ik er binnenloop, voel ik me welkom. Dat gevoel associeer ik met West. Ik woon nu in Zuid, maar ben opgegroeid in De Baarsjes.”
Wanneer besloot je barista te worden?
“Om mijn verlegenheid te overwinnen, besloot ik de horeca in te gaan. Toen tien jaar geleden de Starbucks op CS openging, ging ik daar aan de slag. Ook al hield ik helemaal niet van koffie. Bij Starbucks ontdekte ik hoe veelzijdig en lekker koffie kan zijn. Twee jaar later begon ik bij de Coffee Company. Toen ik daar tijdens een proeverij een koffie met tonen van aardbei dronk, dacht ik: wow, hoe kan dat, dáár wil ik meer van weten. Mijn enthousiasme werd aangewakkerd door mijn collega Lex Wenneker. Zijn kennis en drive zijn enorm. Sinds 2016 heb ik mijn eigen bedrijf: The Daily Grind.”
Wat wil je met je bedrijf bereiken?
“Ik werk nu op beurzen en andere evenementen. Ik schenk onder meer verschillende soorten koffie van versgemalen bonen, mix koffiecocktails en geef workshops. Uiteindelijk wil ik een zaak waar mensen koffie kunnen komen drinken. Die zaak moet uitgroeien tot een broedplaats voor barista’s. Ik wil ook graag meer awareness onder consumenten creëren. Te weinig mensen weten dat koffie, net zoals wijn, verschillende diepten en laagten heeft. Koffie is echt niet alleen maar bitter.”
Hoe drink je je koffie het liefst?
“Ik drink bij voorkeur zwarte filterkoffie of een espresso. Geen melk of suiker. Zelfs geen koekje erbij. De suiker daarin beïnvloedt de smaak van de koffie.”
Welke koffie maak je het liefst?
“Een flat white. Een dubbele shot espresso, een laagje melk met latte art. Hartjes, beertjes. Ik oefen nu op draakjes.”
Wat is de meest overschatte koffieboon?
“Koppi luwak, Indonesische koffiebonen die door een kat worden uitgepoept. Ik vind het niets dat die katten in veel te krappe hokken zitten. De koffie is iets bitter en wat zuur. Niets voor mij, ik houd van koffie die in balans is, waarin het kruidige, fruitige of nootachtige goed uitkomt.”
Waar komen jouw favoriete koffiebonen vandaan?
“Uit Ethiopië. Ethiopische bonen leveren fruitige koffie op. Je proeft bosbessen. Perfecte koffie voor in een espresso-gin-tonic. Koffiecocktails zijn momenteel in opkomst.”
Meer trends?
“Net zoals bij eten zijn consumenten meer en meer benieuwd naar de herkomst van hun koffie; welk land, hoe worden de boeren behandeld? Ook wordt er vaker geëxperimenteerd met coffee pairings, combinaties van koffie en food. Ga bijvoorbeeld maar eens naar The Scandinavian Embassy in De Pijp. In Thailand en Myanmar verbouwen ze tegenwoordig goede koffiebonen. Vrienden van mij hebben de bonen vorig jaar naar Nederland gehaald en beschikbaar gesteld voor koffiebranderijen. Wie weet wordt het een hit.”
http://www.thedaily-grind.nl