‘Ik voel de energie en dynamiek van Nieuw-West’

Jorn Konijn bij het Van Eesteren Museum. (Foto Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Jorn Konijn (44) is de nieuwe directeur van het Van Eesteren Museum. Met zijn aantreden begon ook de manifestatie SuperWest, over de grootscheepse vernieuwingsoperatie in de Westelijke Tuinsteden de afgelopen twintig jaar. Goede aanleiding om Konijn te spreken over dit evenement, zijn plannen voor het museum en over Nieuw-West in het algemeen. “Nieuw-West is zo groot als Den Bosch of Nijmegen.” 

“De enorme veranderingen in Nieuw-West zijn niet altijd even zichtbaar geweest”, legt Konijn de achtergrond van de manifestatie SuperWest uit. “Er is nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven. Daarom is het interessant om eens te kijken wat hier gebeurd is.”

Architectuurprijs
In de tentoonstellingsruimte van het Van Eesteren Museum zijn maquettes te zien van gebouwen die in de afgelopen twintig jaar een architectuurprijs hebben gewonnen. Voor bijna elk van die twintig jaar is wel een prijswinnend gebouw aan te wijzen. 

Kunstwerken
“Dat zijn verschillende gebouwen, voornamelijk woningbouw. Die gebouwen zijn het haakje waar deze tentoonstelling aan opgehangen is”, zegt Konijn. De manifestatie bestaat echter uit veel meer: wandelingen door de buurt, fietstochten door heel Nieuw-West. De tentoonstelling dijt steeds meer uit. “In verschillende buurten wordt een kunstwerk onthuld. Op dit moment zijn kunstenaars ermee bezig. Gesprekken met buurtbewoners vinden plaats. Alles wat daaruit voortkomt, wordt aan de tentoonstelling toegevoegd.” 

Geen goede reputatie
Bij de opening van de tentoonstelling hielden wethouder Reinier van Dantzig (D66) en de Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Wouter Veldhuis een persoonlijk verhaal over hoe het is om op te groeien in Nieuw-West. Veldhuis liet op de kaart zien waar hij overal gewoond heeft in dit stadsdeel. Zijn verhaal ging vooral over hoe hij deze buurt heeft zien veranderen. “Geweldig verhaal was dat”, meent Konijn. “De buurt had 25 jaar geleden geen goede reputatie. Met die transitie is ook die reputatie veranderd.” 

Licht, lucht en ruimte
“Je ziet dat er goed is nagedacht over de stedenbouwkundige opzet en planning van Nieuw-West. Dat is uniek voor Nederland. Er is niet alleen nagedacht over licht, lucht en ruimte maar ook over de bomenplant. Alles is ontworpen. Het unieke karakter van Nieuw-West is ook dat het stadsdeel die transitie aankan. De wijk heeft genoeg kracht van zichzelf dat er stukjes uit gehaald kunnen worden en dat je kunt veranderen en vernieuwen.”

Aantrekkelijker 
Nieuw-West is de plek waar je nog een woning kunt kopen, waar nog ruimte is volgens Konijn. “Het wordt een steeds aantrekkelijker stadsdeel. Voor de middenklasse was het een aantal jaren geleden een no go area. Wij als museum zitten midden in het hart, en we hebben het over die transitie. Dat is geweldig.”

Internationaal
Wat gaat hij anders doen dan zijn voorganger? “Ik denk dat je eerst de tijd moet nemen om een plek goed te leren kennen voordat je gaat zeggen wat er anders moet. Niet alleen het museum leren kennen maar ook de omgeving en de bewoners. Hoe reageren zij op het museum, reageren ze er helemaal niet op? Is daar verbinding? Vanuit mijn achtergrond leg ik meer het accent op het nationale en het internationale. Ik zou in eerste instantie het museum breder trekken dan Amsterdam of Nieuw-West.”

Jaarthema
“Voor de toekomst zou ik graag twee à drie tentoonstellingen in een jaar willen organiseren, in plaats van één. Wat ik ook belangrijk vind is dat we gaan werken met een jaarthema. Dat thema diepen we uit in verschillende tentoonstellingen. Je kunt op die manier als museum aangeven wat je belangrijk vindt”, zegt Konijn. “Ik zou het heel spannend vinden om met een thema te werken dat aan de actualiteit raakt, maar altijd verbinding houdt met het gedachtengoed van Van Eesteren.”

Favoriete plek
“Mijn favoriete plek in Nieuw-West? Mogen het er ook twee zijn? Als ik een foto neem van het lege plein voor het museum, met die geweldige plas erachter, en die enorme bomenreeks en ik stuur die naar vrienden en zeg dat dit mijn werkplek is, vallen ze steil achterover. Midden in de stad, omringd door de natuur. Dat laat meteen al zien hoe uniek deze plek is. De tweede plek heb ik ontdekt tijdens een wandeltocht: de tuinen van Mien Ruys. Die zijn lang geleden in de vergetelheid geraakt en niet onderhouden. Inmiddels zijn ze in volle glorie hersteld en je ziet de kracht van het ontwerp en hoe ze zich verhouden tot de woonomgeving. Zo sterk en prachtig.”

Culturele infrastructuur
Wat Konijn nog graag kwijt wil is dat Nieuw-West de kracht van zijn eigen culturele infrastructuur moet benadrukken. “Samen met de gemeente wil ik hier graag een culturele infrastructuur opbouwen waar programmagelden naar toe gaan. Met een divers aanbod dat de lokale bevolking aanspreekt. Nieuw-West is een stadsdeel zo groot als Den Bosch of Nijmegen, met beperkte culturele voorzieningen. Er wordt nog te vaak naar het centrum gewezen dat daar de culturele infrastructuur is. Maar Nieuw-West verdient zijn eigen diverse, breed ontwikkelde culturele infrastructuur. Ik wil er de komende jaren aan werken om daar verandering in aan te brengen.”

DeWestkrant