Hoe je de Dutch Sustainable Fashion Week combineert met een slimme modetrip door West

Ontwerper Sepehr Maghsoudi in zijn winkel in Hoorn.
Hoogstins2024

Op dinsdag 8 oktober opent modeontwerper Sepehr Maghsoudi in de Posthoornkerk de Dutch Sustainable Fashion Week. Wil je deze duurzame week nóg specialer maken, dan heeft Patricia tips voor je.

De Dutch Sustainable Fashion Week is de eerste modeweek die gericht is op het zichtbaar maken van duurzame mode-ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. De elfde editie van dit event is van woensdag 9 oktober tot en met zondag 13 oktober. In die periode zijn er activiteiten in tien grote steden, waaronder Amsterdam.

Overhemden ‘pimpen’
In Amsterdam kun je onder meer op 12 oktober naar de Storage Sale van de Swapshop, de ruilwinkel op de Haarlemmerdijk 89. Op dezelfde dag organiseert naaicafé De Steek in Westerpark (Van der Hoopstraat 70) samen met The Slow Fashion Show een sessie waarbij je onder begeleiding van een modeontwerper een overhemd van je vriend of vader verandert in een ‘high end fashion piece’. Deze workshop is gratis voor jongeren tot 18 jaar, aanmelden verplicht.

Opening
Een dag daarvoor, op 8 oktober, wordt de Dutch Sustainable Fashion Week geopend in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat 124-126. Sepehr Maghsoudi, een Nederlandse ontwerper met Iraanse wortels, presenteert dan zijn nieuwe couturecollectie TIME. Deze lijn is gebaseerd op zijn verlangen om thema’s die vaak worden vermeden bespreekbaar te maken, zoals zelfaccceptatie versus zelfafwijzing en expressie verus depressie.

Cacaoceremonie
Al 16 jaar moedigt Sepehr mensen aan om in zichzelf te geloven én duurzaam met mode om te gaan. Volgens de organisatie wordt zijn show ‘een unieke ervaring waarin verbinding, creativiteit en reflectie centraal staan’. Voordat de modellen over de catwalk flaneren is er een cacaoceremonie. De show is gratis toegankelijk voor iedereen. Kijk hier voor het complete programma van de modeweek.

Slimme modetrip: Haarlemmerbuurt en Westerpark
De activiteiten van de Dutch Sustainable Fashion Week zou je kunnen combineren met een eigen modetrip langs duurzame kledingadressen. Als je toch bij The Swapshop op de Haarlemmerdijk bent, kun je net zo goed deze straat en de Haarlemmerstraat uitspitten. In die twee straten kun je op minstens 16 plekken terecht voor tweedehandskleding in talloze varianten, inclusief designer vintage.
Vanuit de Haarlemmerbuurt loop je zo naar Westerpark. Bij De Steek in de Van der Hoopstraat is altijd wel iets te doen: een brei-inloop-les, een workshop onzichtbaar stoppen, een weefcursus. Behalve een naaicafé is De Steek ook een duurzame stoffenwinkel.

Verderop, in de Rombout Hogerbeetsstraat 109, zit New Optimist. Dit bedrijf spant zich in om de mode-industrie op z’n kop te zetten en verkoopt bijvoorbeeld kleding met statiegeld. Wil je de makers aan het werk zien, dan kun je via de site een atelier visit boeken (en vervolgens kleding scoren).

Slimme modetrip: Oud-West en De Baarsjes
Vanuit Westerpark ben je zo in Oud-West en bij een bijzonder adres in de Bilderdijkstraat 183: de ReShare Store van het Leger des Heils. Reken op gedragen kleding, ‘gepimpte’ kledingstukken en items uit oude collecties. Het denimaanbod is zó groot dat ik de zaak eerder beschreef als het ‘geheime’ jeanspaleis.
Dichtbij deze shop zit een van mijn favoriete vintagezaken van Amsterdam: Indianaweg, Kinkerstraat 104HS. Dat je hier vintage met (Frans) cachet vindt, weten fashionista’s wereldwijd. Tot in Japan bestellen ze in de online shop. Zelfs Parisiennes zijn niet weg te slaan uit deze ronduit beeldige zaak. Voor de jurkjes die hier in de rekken hangen, betaal je in Parijs veel meer.
Als je voor de stijl van Indianaweg valt, moet je ook zeker naar De Baarsjes, naar de Witte de Withstraat 114. Want ook bij Vintage Jungle vind je zorgvuldig geselecteerde vintagekleding. De winkel is net een ontplofte schatkamer. Wat je er zoal vindt? Jurken in overvloed, ragfijne blouses, warme vestjes en fijne wollen truien, et cetera, et cetera.

Het Naaipaleis
Voor volgende jaar staat er ook veel op de planning qua duurzame mode. In januari opent bijvoorbeeld Het Arbeiderspaleis in de Oostzaanstraat 28 Het Naaipaleis. In het naaicafé kun je dan kledingreparatie- en naailessen volgen én een nieuwe shop bezoeken: kledingruilwinkel Je kan de kleren krijgen.
Kledingkunstenaar Wolf Hekkema is bij dit project betrokken. Hij heeft er zin in: “We gaan niet alleen kleding repareren, maar ook upcyclen; oude niet kapotte kleding echt omtoveren in nog mooiere op maat gemaakte creaties.”

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant