Nederlanders zijn zó dol op rendang dat supermarkten al jaren inspelen op de vraag naar dit stoofvlees. Ook restaurants en afhaalzaken in onze buurt dragen hun steentje bij en komen met speciale creaties, zoals mosselen met rendang.
In haar kookboek Rendang legt bestsellerauteur Maureen Tan uit dat rendang geen gerecht an sich is, maar een stoofmethode uit Sumatra en dat je die bereidingswijze kunt toepassen op vlees, vis en groenten. Een waarheid als een koe! Maar zeg je in Nederland ‘rendang’, dan denken de meesten toch nog steeds aan een gerecht, namelijk aan kruidig runderstoofvlees met kokos.
Supermarkten
Over dit vlees wil ik het hier hebben. Ik denk dat ik er het laatse woord nog niet over heb gezegd. Nu supermarkten lustig experimenteren met rendang en ze dit stoofvlees inmiddels zelfs in gestoomde broodjes proppen, is het hek he-le-maal van de dam. De kans is groot dat er nog veel meer nieuwe verschijningsvormen zullen komen, en dat ik daar iets van zal vinden.
Geboortestad Padang
Door mijn achtergrond is mijn blik enigszins gekleurd. Ik at het stoofvlees in zijn geboortestad Padang en ben opgegroeid met de versie van mijn Indische moeder, die wat mij betreft ‘s wereld beste rendang maakte. Haar vlees – géén brokken – was boterzacht en standaard in het excellente gezelschap van uitgekiende specerijen, knetterveel pepertjes en ietwat saus – zeker géén plens. In Nederland bestaat er eigenlijk geen stoofvlees dat haar rendang kan evenaren.
Overzicht
Het woord rendang wordt in Nederland vaak te pas en te onpas gebruikt bij gerechten die in niets lijken op het Sumatraanse origineel. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de creatie niét lekker is en/of geinig bedacht. Om een idee te geven van wat er in West op rendanggebied te koop is, speurde ik wat rond.
Mosselen met rendangcurry en stoofvlees
Mijn allernieuwste ontdekking vond ik bij Mossel & Gin aan de Gosschalklaan 12 in het Westerpark. Dit geliefde adres zit al tien jaar in ons stadsdeel en weet nog steeds te verrassen, en dat is nog mild uitgedrukt. Als mijn familie zou weten welke capriolen de kok met de rendang heeft uitgehaald, zouden ze hem een lel komen geven. Ik bedoel mosselen met rendangcurry, stoofvlees, kokosmelk, rode peper, gember en uitjes. Hoe kom je erbij om dat alles in een mosselpan te kieperen?
“Gekke combinatie hé?”, zegt een medewerker. “Ik dacht dat dit niets zou zijn, maar het past prima bij elkaar.” Hij blijkt een punt te hebben. Hoewel het een ratjetoe van hier tot Padang is, smaakt het opperbest. Ik moest alleen wel even mijn beeld en smaak van rendang uit mijn hoofd deleten. Als jou dat ook dat lukt, kun je je vrolijk laven aan sappig, iets pittig vlees dat samen met vlezige mosselen dobbert in een romige friszure zee van kokosmelk. Door de milde smaak van de curry blijft de verleidelijke mosselsmaak overeind – dáár is over nagedacht.
Patatje post-koloniale oorlog
Een patatje met rendang is bijna een klassieker bij ons in West. In 2017 kwam Dr. Pieper in de Kinkerstraat er al mee. Deze snackbar is inmiddels kassiewijle, maar het patatje leeft voort en heeft er in de loop der jaren een bloedbad aan sauzen en toppings bijgekregen. Bij Benji’s op de Baarsjesweg 188 kun je rekenen op cheddar, ui, chili en pittige mayo bovenop de rendang. Bij Freddy Friday, De Clercqstraat 87, werken ze met plantaardige rendang van jackfruit en plempen ze daar atjar tjampoer, peterselie, gebakken uitjes en vegan srirachamayo op.
Ik dacht dat al die verschillende smaken met elkaar zouden clashen, en dat het een soort post-koloniaal oorlogje zou worden. Maar toen ik bij Benji’s de proef op de som nam, werd ik gerustgesteld: lekker hapje! Hoe dat bij Freddy zit, weet ik (nog) niet.
Broodje rendang
Ooit zat er in Houthaven een heus krokettenrestaurant: Wilde Kroketten. De kroketten hadden uiteenlopende vullingen, zoals rendang. Deze rendang haalden de eigenaren in Oud-West, bij Toko Bersama (Bilderdijkstraat 116). Je zou daar een broodje rendang kunnen halen. Rond lunchtijd moet je dan wel geduld hebben, het kan er behoorlijk druk zijn. Overigens ben ik zelf vooral fan van een ander rundvleesgerecht van Bersama, namelijk belado, maar dit terzijde.
Natuurlijk zijn er nog aardig wat andere plekken waar je broodjes rendang kunt kopen, zoals Solo Asli op de Bos en Lommerweg 85. Voor afhaal-rendang zou je ook kunnen aankloppen bij De Indo van de Jan Eef (Jan Evertsenstraat 87H). Meer over deze fijne zaak in De Baarsjes, lees je hier.
Rendang met rijst en Balinese groenten
Heb je de tijd en het geld om het er echt van te nemen, dan heb ik restauranttips voor je. Tot voor kort at ik mijn rendang graag bij Amoi in de Kinkerstraat, want: rendang ‘mama-style’. Helaas is deze zaak inmiddels gesloten. De andere Indonesische zaak van de eigenaren is nog wél open: Warna Baru, Jan Pieter Heijestraat 137. Hier lees je mijn mening over het eten, inclusief de rendang.
Wil je het wat chiquer aanpakken, wit tafellinnen enzo, dan zou je naar Jun in de Frederik Hendrikstraat 98 kunnen gaan. Bij dit restaurant in Westerpark heb ik diverse keren gegeten, óók met mijn moeder. De rendang heb ik niet geprobeerd, maar aangezien de andere gerechten meer dan oké waren, vermoed ik dat dit vleesgerecht hier ook goed is. Neem er Balinese groenten in kokosmelk bij, jukut urap. Sit back en ontspan!
P.S. Bij het drijvende restaurant van Gary Loen in Houthaven at ik in 2020 een brioche gevuld met rendang, een werkelijk sensationeel gerecht. Helaas las ik op de site dat dit restaurant ‘door persoonlijke en onvoorziene omstandigheden per direct is gesloten’.
