Hoe Amsterdam-West de Indische en Molukse cultuur viert

Festival Ayo! 2024
Hoogstins2024

Na het succes van de eerste editie komt er in de Centrale Markthal een vervolg op Ayo!, het festival voor Indo’s, Indonesiërs, Molukkers en ‘iedereen met liefde voor de cultuur’. Voor deze mensen heeft Patricia nog meer nieuwtjes.

Na de Indonesische onafhankelijkheid wisselden 350.000 mensen de voormalige kolonie in voor Nederland. Onder hen waren Indische Nederlanders als mijn ouders, mensen met zowel Nederlands als Indonesisch bloed. Een deel van deze Indo’s belandde in Geuzenveld en Slotermeer. In dezelfde tijd kwamen er ook veel Molukkers naar Nederland, inclusief Amsterdam. Hoe dat zit, lees je hier.

Stempel
Beide bevolkingsgroepen hebben onmiskenbaar een stempel gedrukt op de cultuur in (Nieuw-)West. Omdat er zowel Indische als Molukse sporen door onze buurt lopen, was het logisch dat de organisatie van Ayo! voor de eerste editie van hun festival koos voor het Stenen Hoofd in West.

Ayo! in Centrale Markthal
Zoals ik eerder schreef, wilden de organisatoren met dit festival ‘Indonesisch en Moluks erfgoed vieren’. Omdat dit event vorig jaar een groot succes was, komt er nu een vervolg op een veel royalere plek. Op zaterdag 3 mei en zondag 4 mei barst het feest los in de Centrale Markthal van het Food Center aan de Jan van Galenstraat 4. Naar verluidt zijn alle kraampjes verkocht en kun je dus rekenen op een flink aanbod. Vorig jaar was het festival gratis, maar dit jaar moet je betalen.

Jessica Manuputty
Eenmaal binnen kunnen Indo’s, Indonesiërs, Molukkers en ‘iedereen met liefde voor de cultuur’ zich laven aan  ‘een mix van traditioneel en modern eten, toffe optredens, creatieve workshops en inspirerende kunst’. Reken op outfits van Atelier Nyonya, Legacy by Blood en Mooch Islandwear, keramiek van Barbara Jans en kunst van Tommy Simauw. Serial entrepreneur Helena Smit is er ook. Zij geeft foodmagazine Rakus uit en bedacht Indofoodtours, culinaire wandelingen door Den Haag. Verder treedt Jessica Manuputty op, een Molukse zangeres die zingt als een engel. Qua eten kun je onder meer terecht bij Warung Pas, The Pandan Bakery en Ta Toru, een collectief van Molukse chefs. Overigens is er op zaterdag 21 meer Ayo! De A10 wordt dan omgetoverd tot één groot festival en Ayo! zal er met een pop-up staan om de Indische en Molukse communities te vertegenwoordigen.

Cinema Maluku
Aan het eind van de maand, op 30 mei, kun je je nog meer verdiepen in de Molukken en de Molukse identiteit. De liefste en spannendste bios van de stad, Cinema de Vlugt (Burgemeester de Vlugtlaan 125), organiseert dan Cinema Maluku, het allereerste Molukse filmfestival van Nederland. Molukse boegbeelden in de film- en theaterwereld (Morris Maturbongs, Charlie Chan Dagelet) delen dan ieder op hun eigen manier het Molukse verhaal met hun werk. Houd de sociale media van deze bioscoop in Nieuw-West in de gaten voor het laatste nieuws.

Toko Holland
Indo Wendy Ripassa uit Nieuw-West had vorig jaar samen met Elsbeth Vernout een smakelijke expositie in het Amsterdam Museum: ‘Toko Mokum – De Indische eetcultuur in beweging’. In deze tentoonstelling over Indische en Indonesische toko’s in Amsterdam schitterden de toko’s Bandung en Makassar uit Nieuw-West. Het vervolg hierop, ‘Toko Holland’,  is nog tot en met 27 juli 2025 te zien in Museum Sophiahof in Den Haag. Deze expositie is de landelijke versie van ‘Toko Mokum’, en draait om thema’s als Traditie & Vernieuwing’, ‘Bitter & Zoet’ en ‘Overdracht & Geheimhouding. Ondertussen maakt Den Haag zich op voor een nieuw festival: Jalan Jalan.

Jalan, Jalan
Vorig jaar schreef ik dat ik het jammer vond dat de Tong Tong Fair in zwaar weer verkeerde en aankoerste op een faillissement. Dit Haagse festival was hét Indische evenement van Nederland en bestond al sinds 1959. Als kind ging ik er altijd met mijn ouders heen. Zij waanden zich dan even in hun geboorteland en overstelpten mij met lempers, spekkoek en ander lekkers. Onlangs werd bekend dat de failliete Tong Tong Fair een opvolger krijgt: Jalan, Jalan, Indonesisch voor ‘wandelen’. Het evenement staat niet alleen in het teken van de Indische cultuur, maar richt zich ook op de Indonesische, Molukse en Papoea-gemeenschap, meldt Omroep West. Jalan Jalan wordt volgend jaar voor het eerst gehouden. Maar dit jaar is er al een vooreditie. En wel in het weekend na de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, op 15 augustus. Er komt dan een ontmoetingsplek op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag.

Braniesz
Binnenkort wordt er nog iets nieuws gelanceerd:
Braniesz, een platform met verhalen die gehoord moeten worden. Reken op ‘diepgaande – en ja, soms controversiële – verhalen en interviews’. Een van de initiatiefnemers van dit platform voor en door de Indo-community is Jessica Anthonio, de schrijfster die tot voor kort in de redactie van het Indische maandblad Moesson zat. Voor een preview van haar tintelende schrijfstijl, leid ik je naar haar blog. Ik heb met haar samengewerkt bij Moesson en heb haar hoog zitten. Ik kan niet wachten tot Braniesz er is!

 

Moluks eten van Ta Toru

 

DeWestkrant