Op drukke punten krijgen fietsers vaker groen licht. Op de kruising van de Bilderdijkstraat en de De Clercqstraat komen hittecamera’s die op basis van gemeten lichaamswarmte doorgeven dat er grote aantallen fietsers aankomen. Het verkeerslicht springt dan op groen, aldus de gemeente.
Fietsers hoeven dan geen knopje meer in te drukken en ook niet dicht op elkaar voor het stoplicht te wachten. Op 33 drukke plaatsen in de stad worden verkeerslichten voor fietsers aangepast, zodat zij beter kunnen doorstromen. Het gaat om maatregelen in het kader van de anderhalve metersamenleving.
Nu het steeds drukker wordt, klonteren fietsers op drukke punten vaak ongewild samen. De gemeente probeert de doorstroming te verbeteren, zodat er minder fietsers tegelijk voor een stoplicht moeten wachten en ze beter afstand kunnen houden. De Eerste Constantijn Huygensstraat komt als een van de eerste plekken aan de beurt.
Op twee plekken worden op proef de eerdergenoemde hittecamera’s getest die kunnen bepalen of er veel fietsers bij het stoplicht staan: de hoek Bilderdijkstraat met de De Clercqstraat en de Museumbrug bij het Rijksmuseum.
De gemeente meldt al langer te werken aan meer groen licht voor fietsers. Zo zijn de verkeerslichten op het Nassauplein beter op elkaar afgestemd en hoeven fietsers op de route Haarlemmerweg-Admiraal de Ruijterweg minder lang te wachten voor rood.