De Libanese keuken is behoorlijk ingeburgerd in de stad. Dat was compleet anders toen de familie Estephan in 1990 Beyrouth in Oud-West opende.
Foodies weten dat de Libanese keuken de beste keuken van het Midden-Oosten is. Libanon ligt aan de Middellandse zee, tussen Israël en Syrië. Invloeden uit de keukens van de Méditerranée en het Midden-Oosten smelten samen in de Libanese cuisine. Veel Amsterdamse zaken laten zich bij hun culinaire aanbod inspireren door deze gerenommeerde keuken. Een voorbeeld is het pas geopende Mima in de J.P. Heijestraat, waar de keukencrew de smaken van Tel Aviv en Beiroet laten schitteren.
Foodkar Tyrus
Dat Amsterdam wel pap lust van Libanees comfortfood kan de eigenaar van foodkar Tyrus beamen. Samen met zijn vrouw serveert de man, die uit het zuiden van Libanon komt, gerechten uit zijn geboorteland: lamsshoarma, kofta van rundvlees, falafel. Geregeld staat er een rij voor de wagen. Voor Libanees eten in een glossy setting, moet je naar Nieuw-West, en wel naar Cedars in de Heemstedestraat.
Libanese burgeroorlog
De Libanese keuken is in Amsterdam zó ingeburgerd dat je je bijna niet kunt voorstellen dat dit ooit anders was. Maar toen de vader van Kamal Estephan in 1990 restaurant Beyrouth in de Kinkerstraat begon, was de keuken onbekend in ons land. De burgeroorlog in Libanon had de familie Estephan van hun geboorteland naar Nederland gebracht. Kamals vader zette zijn uitgebreide ervaring als kok in om van de zaak een succes te maken. Zijn zonen hielpen hem. Toni ging de keuken in, Kamal ging bedienen. Inmiddels hebben Kamal en Toni de zaak overgenomen en zijn ze mede-eigenaren.
Johannes van Dam
Twee jaar na de opening kwam Johannes van Dam eten. Na afloop zei hij dat hij een recensie zou schrijven in Het Parool. “Na zijn stuk zat de zaak gelijk vol. Hij schreef dat wij met liefde koken en dat de zoon van de kok hem met veel égards had bediend. Die zoon was ik. Hij heeft ons echt op de kaart gezet. Na zijn bezoek moesten we uitbreiden.”
Koken met liefde
Dat de pionier nu al decennia bestaat, komt door de loyale klantenkring van Beyrouth en het feit dat er nog steeds met liefde wordt gekookt. Dat hoorde ik onlangs weer van een kennis die er al jaren komt. Ook heb ik het zelf ervaren. “Mijn broer is nu de chef, maar mijn vader komt nog geregeld langs om aanwijzingen te geven”, zegt Kamal. “Beyrouth is ons dierbaar.”
Kamal’s tips
Volgens de uiterst vriendelijke mede-eigenaar is alles op de kaart lekker. Toch heeft hij wel een paar tips: “Een Libanese maaltijd begint met mezze, een schaal met hapjes. Mijn favorieten zijn de hummus en de gefrituurde bloemkool met een saus van tahini, sesampasta.” Van de hoofdgerechten tipt hij de kabeljauwfilet met een saus van sesamzaad en koriander en de aubergineschotel met kruiden en kikkererwten.” Zijn suggesties klinken mij als muziek in de oren. Benieuwd wat jij vindt!