Op 1 juli heeft Podium Mozaïek in Bos en Lommer een speciaal Keti Koti-programma om te vieren en herdenken dat de slavernij is afgeschaft. De maand ervoor draait om bezinning over het Nederlandse slavernijverleden. Wij weten hoe je daar in West bij kunt stilstaan.
Op 1 juli 1863 werd – op papier – de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Om de afschaffing van de slavernij te vieren en te herdenken is Keti Koti in het leven geroepen. De naam komt uit het Sranantongo en betekent ‘Verbroken ketenen’. In Suriname is Keti Koti een nationale feestdag. In Nederland (nog) niet, maar wordt op 1 juli wel op verschillende plekken stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. In Amsterdam begint Keti Koti altijd met de Bigi Spikiri Optocht. Later op de dag vindt het Keti Koti Festival plaats in het Oosterpark.
Gratis Surinaams eten
Ook in West zijn er verschillende activiteiten voor Keti Koti. Op dit moment is al bekend dat Podium Mozaïek aan de Bos en Lommerweg er aandacht aan besteedt. “In samenwerking met Kip Republic & Free Heri Heri For All serveren we aan grote tafels in onze theaterzaal honderd (gratis) porties Heri Heri. Journalist, schrijver en Spoken Word artiest Zaïre Krieger & MC, singer/songwriter, poëet en danser Otion zullen poëzie en muziek ten gehore brengen.” Je kunt dus gratis het traditioneel Surinaamse gerecht van cassave, banaan, zoete aardappel, ei en zoute vis eten. Kaartjes voor de voorstelling zijn 5 euro per stuk.
Pakhuis de Zwijger
In de aanloop naar Keti Koti staat de maand juni in het teken van herdenking en bezinning rondom het Nederlandse slavernijverleden en de manier waarop dat vandaag de dag doorwerkt. Tijdens de Keti Koti Maand zijn er diverse activiteiten in de stad, waaronder in Pakhuis de Zwijger. Deze culturele ontmoetingsplaats in Oost organiseert in deze maand drie evenementen (16, 23, 30 juni) rond het slavernijverleden en kolonialisme. Bij een daarvan draait het om de erkenning van 1 juli als nationale feestdag. Hier vind je meer over het programma.
Contact met ondernemers in West
Wil je weten wat de betekenis van Keti Koti is en in hoeverre het slavernijverleden doorwerkt in de huidige tijd, dan zou je dat kunnen vragen aan een van onze buurtondernemers met Surinaamse roots. Tijdens de Keti Koti Maand heb je een extra reden om contact met ze te zoeken (en iets lekkers bij hen te kopen). Over wie ik het dan heb? Bijvoorbeeld over Shirley van Meo’s Colosseum in Oud-West en de eigenaressen van Gieta’s Rotishop en de Pom Bar in De Baarsjes. Ook zou ik eens langs kunnen gaan bij Judith van De Buitenvrouw in Westerpark.