Vorige week besloten wij als Dagelijks Bestuur van West dat het voormalige GAK-gebouw de gemeentelijke monumentenstatus krijgt, samen met de beeldengalerij, pergola en vijver gelegen aan het Bos en Lommerplantsoen. Het voormalige GAK-gebouw is belangrijk voor de stad, omdat het in 1960 één van de grootste en modernste kantoorgebouwen was in Nederland. Wel 2800 mensen werkten hier aan het uitvoeren van de sociale regelingen, zoals bijvoorbeeld de kinderbijslag. Het iconische gebouw, ontworpen door stadsbouwmeester Ben Merkelbach, staat bekend als een hoogtepunt in de architectuur uit de jaren 60. Het is was toen vooruitstrevend en functioneel.
Ik weet nog dat ik vroeger met mijn ouders vanuit Hoorn naar Amsterdam reed en het gebouw naast de weg zag pronken. We kennen hem allemaal; gigantisch van formaat en die honderden blinkende ramen. Persoonlijk ben ik blij dat het nu als monumentaal wordt erkend. Daardoor is het gebouw beter beschermd in de toekomst. Bij monumenten denken we vaak aan de grachtengordel, maar er zijn ook talloze jonge monumenten die het waard zijn te behouden. Een monument zegt iets over de ontwikkeling van de stad in een bepaalde periode en hoe men in die tijd dacht over architectuur. Juist dit wil ik koesteren. Het behoud van kennis over monumenten zoals het GAK-gebouw versterkt de band met ons verleden. Het is erfgoed dat we goed door willen geven aan nieuwe generaties.
Wat ook belangrijk is, is dat GAK-gebouw volledig is verduurzaamd. Het voormalige kantoor is getransformeerd in meer dan zevenhonderd appartementen voor studenten en starters en er huist een short stay hotel in het middenstuk. Daarom ben ik extra blij met deze transformatie, want behouden is bijna altijd duurzamer dan slopen en nieuwbouw.
Ik nodig iedereen uit om dit gebouw opnieuw met andere ogen te bekijken. Laten we niet vergeten dat de waarde van een gebouw niet alleen wordt bepaald door haar uiterlijk, maar ook door haar historie.