Koffieketen Cafecito breidt uit in de Tweede Hugo de Grootstraat. De barista’s gaan specialty coffee schenken tegenover Harar Coffee, een zaak die de kwaliteitskoffie zo’n beetje heeft uitgevonden.
Dat in West de koffie tegen de plinten klotst, zal niemand zijn ontgaan. Ik heb het dan niet over een huis-tuin-en-keuken bakkie troost, maar over zogenoemde specialty coffee. Ofwel: koffie van de allerbeste kwaliteit bonen. Diverse ketens spelen in op de vraag naar kwaliteitskoffie, zoals Wakuli en Cafecito. Deze koffiebranderij en espressobar kun je in Amsterdam zowel in Zuid als West vinden. In ons stadsdeel zit Cafecito al aan de Nassaukade. Binnenkort komen er twee nieuwe filialen bij, eentje op de Overtoom en eentje op de Tweede Hugo de Grootstraat. De vestiging in Westerpark komt tegenover een andere koffiestek: Harar Coffee, Tweede Hugo de Grootstraat 22.
Koffie in dna
“I am not afraid”, zegt eigenares Masho Fantaye als ik vraag hoe ze het vindt dat er een concurrent aankomt. “Onze koffie is goed en nog biologisch geteeld ook. De bonen komen uit het land waar de koffie is geboren: Ethiopië.” Masho, die nu zeventig is, kwam 35 jaar geleden als weduwe met drie kinderen van Ethiopië naar Nederland. Jarenlang werkte ze als secretaresse, totdat ze 15 jaar terug besloot een winkel te beginnen in iets dat tot haar dna behoort: koffie.
Koffieplantage
“Ik ben opgegroeid op een koffieplantage in de stad Harar. Ik weet alles over koffieplanten en hoe je van bonen koffie moet maken. Waar je de beste bonen van Ethiopië vindt, kan ik je ook vertellen. Mijn geboorteland heeft veel beroemde koffiegebieden, zoals Harar, Sidamo en Yirgacheffe, en er zijn veel koffiesoorten die niet of nauwelijks buiten Ethiopië zijn geweest omdat ze bewaard worden voor de eigen markt.”
Persoonlijke selectie
Omdat Masho de Ethiopische koffiemarkt als geen ander kent, lukt het haar om de mooiste bonen te importeren en in haar zaak te etaleren. Rechts van de ingang staan zakken met koffiebonen die ze persoonlijk heeft geselecteerd. De koffiesoort staat erbij, de regio, plus de kenmerken. Jarenlang brandde ze de bonen in haar zaak, maar tegenwoordig mag dat niet meer van de gemeente. Op verzoek kan Masho (of een van haar kinderen) de bonen malen en luchtdicht verpakken.
Koffie proeven
Dat Harar Coffee goud in huis heeft, weten koffieliefhebbers al eeuwen. In 2015 schreef Het Parool de zaak al de hemel in. Masho zette kwaliteitskoffie op een podium, lang voordat hipsters specialty coffee omarmden en er ‘een ding’ van maakten. Omdat de grand lady van de specialty coffee het belangrijk vindt dat klanten haar koffie kunnen proeven, kun je er al sinds jaar en dag aanschuiven voor espresso (2,50 euro), cappuccino of bijvoorbeeld een americano.
Lagere prijzen
Extra leuk is dat de prijzen net iets lager liggen dan bij de gemiddelde specialty coffee-zaak. Hoewel Masho tegenwoordig de meeste koffie online verkoopt, denkt ze nog lang niet aan stoppen. Haar werk is haar lust en leven. “If I stop, I will die.”