Na je boodschappen op de Ten Katemarkt, kun je uitblazen bij een nieuw adres: Fika Amsterdam, een lunchroom met koffie, muffins met appel en ricotta en ‘van alles wat’.
Van doperwten uit blik word ik niet warm of koud. Maar verse doperwten zijn een ander verhaal, want: verleidelijk zoet. De erwten die ik vandaag bij Fika Amsterdam eet zijn verwerkt in een spread met huttenkäse, olie, knoflook en geraspte citroen. De erwten hebben een goede bite en zijn gelukkig niet platgewalst. “Dat is helemaal niet lekker”, zegt Marit. “Het is dan net babyvoeding.” Ze heeft de spread royaal op twee dikke boterhammen met krokante korsten gesmeerd. Als topping heeft ze er forse stukken makreel op gelegd. Het is zó veel dat ik het niet op kan, terwijl ik toch echt een grote eter ben. Youcef lacht: “We willen dat klanten vol zitten. Als ze te weinig krijgen, gaan ze balen. En dat willen we zeker niet.” Het restant van mijn broodje (9 euro) gaat in een doosje mee naar huis. Weggooien is so last season.
Wereldberoemd in Oud-West
Het idee om Fika te beginnen kwam van Youcef. Marit kwam met hem in gesprek en heeft zich ‘bij hem aangesloten’. Ze heeft jarenlange horecaervaring op zak en is onder meer bedrijfsleider van een Starbucks geweest. Koken is voor haar ‘een uit de hand gelopen hobby’. Youcef is wereldberoemd in Oud-West. Al dertig jaar heeft hij een fruit- en groentekraam op de Ten Katemarkt. Niet zomaar eentje, maar een heel fraaie, inclusief winkelmandjes en luxe groenten als romanesco broccoli. Fika zit daar sinds 31 augustus pal achter, voorheen zat daar restaurant Madrid.
Fika II op Mercatorplein
Over zo’n anderhalve maand komt er op het Mercatorplein ook een Fika. “Oud-West verandert”, zegt Youcef. “Als jonge stelletjes een tweede kind krijgen, vinden ze hun huis meestal te klein. Zetten ze hun huis in de verkoop, dan is het snel weg. Ze krijgen vaak een goede prijs. Met dat geld kopen ze een groter huis op een plek waar de huizen wat goedkoper zijn: Nieuw-West, De Baarsjes. Als ze naar het Mercatorplein gaan, zien ze daar een zaak die ze al kennen: Fika. Omdat de zaak vertrouwd is, lopen ze daar sneller binnen.”
Fika Reuben
Door de Zweedse naam, verwachtte ik een menu met Zweedse lekkernijen. Maar dat zit net even anders. “De naam verwijst naar het sociale aspect van fika: samenzijn, even de boel de boel, lekker iets drinken en eten.” Youcef legt uit dat er ‘van alles wat is’. Tussen de zoetigheden vind je kaneelbroodjes, maar bijvoorbeeld ook vegan blueberry cake en een muffin met appel en ricotta. Daarnaast kun je er brood met muhammara (een paprika-walnotendip), courgetteslierten, amandelen, granaatappel en peterselie eten. Liever vlees? Ook dat kan, bijvoorbeeld de Fika Reuben, brood met pekelvlees, oude kaas, mosterd en rodekool (10 euro).
Brood Straathof
Vanuit de zaak trekt het leven op de Ten Katemarkt aan je voorbij, de meest sfeervolle markt van de stad, volgens Youcef. De markt is ‘hofleverancier’ van Fika: het gros van de ingrediënten komt er vandaan. Zo levert Youcef de groente en het fruit en bakt Straathof het brood. Youcef: “Verser kan het niet.”
Geen poespas
Terwijl ik er ben, komen buurtbewoners langs. “Ik was zo nieuwsgierig”, zegt een dame in plat Amsterdams (en met haar mond vol). “Wat ziet het er goed uit. Heel fris, goed gedaan. Ik kom snel langs om te eten.” Marit knikt: “Graag! De deur staat altijd open. U bent altijd welkom.” Ik geloof haar meteen. Deze zaak is warm, wars van poespas en laagdrempelig.