Groene schoolpleinen: gezelliger én beter voor leerprestaties – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Het schoolplein van het 4e Gymnasium passen we binnenkort aan. De stenen op het plein maken plaats voor planten, bomen en plekken om op te zitten. Stadsdeelbestuurder Ester Fabriek vertelt wat de plannen zijn.

Groen is goed voor je
Scholieren van het 4e Gymnasium leren elke dag hard om hun Grieks, Latijn en wiskunde onder de knie te krijgen. In de pauze is het dan belangrijk om even tot rust te komen en buiten schone lucht in te ademen. We weten inmiddels dat een groene omgeving voor kinderen heel belangrijk is. Contact met groen is goed voor de concentratie, het geheugen en de leerprestaties, juist bij kinderen. Dus het is simpel: de schoolpleinen in Amsterdam-West moeten groener.

Leerlingen van het 4e Gymnasium denken mee
Het 4e Gymnasium is zo’n schoolplein waar wel wat aan kan verbeteren. Het is nu een plein met heel veel stenen en een paar zielige boompjes die het niet goed doen. Tijd voor een nieuw plan! En wie weten nou beter hoe een schoolplein eruit moet zien dan de leerlingen zelf? We vroegen ze om mee te denken. Leerlingen gaven in workshops hun ideeën: meer schaduw, prettige zitplekken en meer verschillende planten en bomen. Ook buurtbewoners konden hun mening geven via een enquête. De boodschap die zij gaven was duidelijk: het moet niet alleen groener, maar het moet ook een aantrekkelijke plek worden waar mensen graag samenkomen. 

Aantrekkelijk groen voor mussen en insecten
Het ontwerp dat er is uitgekomen is echt prachtig. Het plein wordt volledig veranderd. Er komen bomen die schaduw bieden aan de leerlingen op hete dagen. Er komen grote gedeeltes met planten. Die zijn behalve mooi ook nuttig. Ze zorgen voor verkoeling op hete dagen doordat water verdampt via de bladeren. En er is voor plantensoorten gekozen die mussen, lieveheersbeestjes en bijen aantrekken. Doordat er minder tegels liggen kan bij zware regenval het water direct wegzakken in de grond. Dit zorgt ervoor dat er geen grote plassen ontstaan en dat de grond gezond blijft. Er komen zitjes waar de scholieren, maar ook mensen uit de buurt kunnen zitten en bijpraten. 

Klimaatbestendige stad
De vergroening van het schoolplein past binnen het grotere plan van Amsterdam om klimaatbestendig te worden. Klimaatverandering zorgt voor hele hete zomers, hevige regenbuien en langere periodes van droogte. Stenen dragen bij aan hitte, terwijl groen juist verkoeling biedt en water beter laat intrekken in de bodem. In een volgebouwde stad is het niet altijd gemakkelijk om plekken te vinden waar we kunnen vergroenen. Maar met elkaar – jong en oud, scholieren en buurtbewoners – komen we er wel. En nu krijgen deze harde werkers een fijne plek om even tot rust te komen tussen de lessen in.

DeWestkrant