George Deli in Houthaven verkoopt limoncello-ijs (en broodjes)

George Deli. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het restaurant komt eraan, maar sinds kort is de deli van George in Houthaven al open. Kantoorpersoneel weet de zaak al te vinden om hun verlangen naar ijs te stillen. “Ice, ice baby.”

Dat George ook in West zou landen, was een kwestie van tijd. De keten, die ooit begon op de Leidsegracht in het centrum,  reeg de afgelopen jaren onder meer George-restaurants aaneen in Zuid, Buitenveldert, Watergraafsmeer en L.A. – Laren. De zaken richten zich niet op de eerste de beste boerenkinkel, maar op de kosmopoliet die het kan waarderen dat de flair van Parijs samengaat met de coolheid van New York en Amsterdam en – pak ‘m beet – het zinderende van Hong Kong. En waar vind je zulke mensen in West (of zij die daarvoor door willen gaan)? Juist ja, in Houthaven!

Restaurant
Eerder kondigden we al aan dat George in het voormalige pand van Karaat aan de Houthavenkade twee zaken gaat openen: een restaurant en een deli. Volgens het management wordt het restaurant niet ‘de zoveelste George’. “Wel is het geïnspireerd op de Franse keuken, met goede klassiekers op de kaart.”

Broodje ei-truffelsalade
De deli, die op nummer 103 zit, is ongeveer een week open. Als ik er rond lunchtijd kom, is het vrij druk met kantoorpersoneel uit de buurt. Je zou denken dat ze zouden snakken naar een van de belegde broodjes van George Deli  – vijgen en Siciliaanse kaas (10 euro), een ei-truffelsalade – of dat ze op z’n minst zouden willen happen in een cinnamon bun of vegan brownie. Maar nee, niets van dat alles. Ze willen ijs. Punt.

Cookie dough
De ‘witte boorden’ worden er melig van en rijmen erop los. “Ice that is nice”, roept de poëet van de groep. De rapper van het stel  zet in: “Ice, ice baby.” Vooral het ijsje met ‘cookie dough’ is hot. Maar ook de smaken hazelnoot en yoghurt-cherry doen het goed. Nadat ik een cappuccino in een kartonnen bekertje achterover heb geslagen (4 euro voor een ‘capu’ to go, zit er goud in of zo? Dit is de duurste afhaalkoffie van Westerpark), loop ook ik naar de ijscounter: de smaak George Limoncello intrigeert me. Deze smaak is namelijk een heuse ‘George exclusive’ (2,20 per bol).

Dagdromen
IJs met de bekende Italiaanse citroenlikeur? Dat zal wel sorbetijs zijn, ijs op waterbasis. Maar dat lijkt toch iets anders te zitten. Het ijs is opvallend romig. Een medewerkster weet te vertellen dat er ‘iets crèmerigs’ inzit. “It’s creamy lemon ice”, concludeert ze. Ik ben er blij mee, want fluweelzacht en friszuur is altijd goed. Likken en een beetje door de ramen over het IJ uitkijken. Dagdromen en een zonnetje erbij fantaseren. Ik word er filosofisch van: “When life gives you lemons, make lemonade? Welnee: just buy lemon ice.”

Foto: Patricia Jacob

 

DeWestkrant