Via een gele brug bij de Danzigerbocht kom je op de plek waar celebrity-chef Gary Loen Hollandse, Franse en Indische klassiekers opnieuw uitvindt door recepturen te mixen. Volgens Patricia is de hotdog dé musthave-lunch van dit moment.
Wie niét begint te kwijlen bij het lezen van Gary’s kaart is koelbloediger dan een freefighter. De aimabele chef-kok opent namelijk de aanval op werkelijk al je zintuigen met fusion-creaties die zowel fantasierijk als spannend zijn. Dat merk je meteen als je de lunchkaart checkt. Zo kunnen liefhebbers van ham- en/of kaastosti’s het houden op het ‘standaardverhaal’ (tosti naturel), dan wel kiezen voor exemplaren met gebakken ei en ketjap manis (croque nyonya) óf met bechamel en sambal trassi (croque bapak).
Beauties
Behalve dit Frans-Indisch getinte werk spelen nog veel meer andere beauties zich in de kijker, zoals het broodje makreel, bumbu atjar en Kesbeke-zuur. Na 16 minuten soebatten geven we toe aan onze zucht naar vlees en kiezen we voor een broodje rendang, spinazie en seroendeng (12,50 euro) en een Indische hotdog met rookworst, spitskool en gebakken ui (9,50 euro).
Feestje op niveau
De rendang blijkt een voltreffer van boterzacht, ragfijn fris-pittig gekruid kwaliteitsvlees te zijn. Ook de hotdog stemt ons 200 procent gelukkig. Wég met die sneue zompige kadetjes met futloze worstjes die overal in de stad te koop zijn! Bij ‘onze’ Gary staat het broodje fier rechtop en is de worst uniek in zijn soort: stevig en stikvol smaak – niet zo gek als je bedenkt dat er cheddar en jalapeño in zit. Tel daar de knapperige groente en de zinnenprikkelende sambal tomaat bij op en je hapt in een musthave-hotdog, zo eentje die elke lunch omtovert tot een exotisch feestje op niveau.
Masterchef 2015
De motor achter al deze blijheid is een stel dat al 35 jaar samen is: Gary Loen, een Brabo met Javaanse roots, en zijn man Henk Janssen. Gary won in 2015 de Nederlandse variant van kookwedstrijd Masterchef. Van oorsprong is hij bloemist, maar hij gooide het roer om toen hij door ziekte dit werk niet meer voltijds kon doen. Inmiddels gaat Gary als een speer. In 2018 won hij de kookwedstrijd The Taste Germany en sinds mei dit jaar bestiert hij met zijn Henk restaurant Gary Loen aan de Danzigerbocht.
Herman den Blijker
Hier zetten de mannen de ervaring in die ze opdeden bij organiseren van private diners en het runnen van diverse tijdelijke restaurants, waaronder in Noord. Gary focust zich op het culinaire deel. Henk, voorheen balletdocent, richt zich op de gastvrijheid. En dat doet hij met verve. “Bij koffie of thee hoort een koekje. Niet één, maar twee. Geniet ervan.” Mocht je ze vanuit je luie stoel in actie willen zien, stem dan dinsdag af op Herman’s Pop-Up Restaurant. In dit televisieprogramma strijden de twee met vijf andere stelletjes om een plek in het nieuwste bedrijf van Herman den Blijker.
Bumbu bali frikandel
Buiten de televisiecamera’s serveren de twee in hun restaurant behalve lunches ook diners en borrelplanken. Voor de borrel kun je ‘gewoon’ een Hollandse, Franse of Spaanse plank bestellen. Maar zelf zou ik voor de Indische kiezen: kroepoek, emping, saté, frikandel djagoeng (maiskoekjes) en bumbu bali frikandel. Het thema ‘east meets west’ sijpelt ook door de dinerkaart. Buikspek met bumbu bali en foie gras, confit de canard met fruit en bumbu rudjak. Hoe verzin je het? Nog belangrijker: hoe smaakt dat dan? Als ik van de lunch al zó uit mijn dak ga, ben ik benieuwd wat er gebeurt als ik hier dineer!
https://www.facebook.com/restaurantgaryloen