Boris Suyderhoud te zien. Deze kunstenaar vond bij het grofvuil complete interieurs die hij ter plekke reconstrueerde tot woonkamers. Op de tentoonstelling toont hij de foto’s van deze creaties. Kijk hier voor een impressie van deze expo.
‘De kunst van het grofvuil’
Eind juni schreven we ook al over een tentoonstelling met grofvuil in de hoofdrol: ‘De kunst van het grofvuil’ van Martine Zwijnenberg. Zij liet van 9 juli tot en 19 augustus bij De Stoker zien welke kunstwerken zij bij het grofvuil had gevonden.
Hergebruik bevorderen
Martine staat in West bekend als ‘meesterprikker’; haar naam is verbonden aan ‘afvalprikacties’ langs onder meer de Admiralengracht en in het Rembrandtpark. Op 12 september lanceerde zij samen met Frank Nijhoff een nieuw initiatief: Gaia-West (Grof Afval in Amsterdam-West), een Facebook-groep om ‘hergebruik van spullen die al bij het grof afval liggen te bevorderen’.
Bewustwording van verspilling
Als groepsleden iets bruikbaars spotten op de stoep, dan is het de bedoeling dat zij daar een foto van maken. Vervolgens plaatsen zij die foto op deze pagina, inclusief het dichtstbijzijnde adres. Wie interesse heeft, kan het voorwerp dan ophalen. Martine en Frank willen zo niet alleen hergebruik bevorderen, maar ook mensen bewuster maken van verspilling.
Leden
De groep richt zich enkel op grofvuil in West: De Baarsjes, Bos en Lommer, Westerpark en Oud-West. De kersverse community heeft al 186 leden. Er zijn meerdere initiatieven om grofvuil/gebruikte spullen een tweede kans te geven, zoals Tofvuil Amsterdam, Waste of West en Free Stuff Amsterdam. De eerstgenoemde groep heeft echter een ledenstop.