In de herfst- en wintermaanden kun je in Frank & Lydia’s ijssalon ook patat en snacks bestellen. Dat de kroketten buitengewoon deftig zijn, zie je aan de naam én het prijskaartje.
Van september tot en met maart fungeert de Italiaanse ijssalon aan de Bos en Lommerweg 156 ook als snackbar. Om de kroketten die hier in de frituur glijden te onderscheiden van het gewone spul, noemen Frank en Lydia ze ‘croquetten’. Frank heeft ze besteld bij een kennis van hem, die ze op ambachtelijke wijze maakt. “De kroketten van Kwekkeboom en Van Dobben waren ooit heel lekker, maar tegenwoordig komen ze gewoon uit de fabriek. De kroketten van banketbakker Holtkamp vind ik wél lekker. De kroketten die ik verkoop lijken daarop. Mijn kennis is een soort banketbakker.”
Snackspert
De croquetten zijn er in uiteenlopende smaken. Usual suspects als rundvlees (4,20 euro), kalfsvlees en kipsaté mixen met vegetarische (groente, vleesvrij draadjesvlees) en ongewone smaken (rucola-kaas, gamba). Over die gambacroquette (6,40) wil ik het vandaag hebben. Eke Bosman, beter bekend als ‘Snackspert’, was zó blij om weer eens ‘een unieke snack’ tegen te komen, dat hij er een stukje over schreef. “De vulling is bijzonder. Je ziet zelden gamba’s in een kroket”, zegt Frank. “Mijn kennis trekt zelf bouillon voor de ragout. En dát proef je.”
Begeerlijke korst
Ik merk dat de gambacroquette – niet klein, maar ook niet groot – een begeerlijke korst heeft: op de een of ander manier is ie een beetje bros. De vulling van ragout is romig tot en met en streelt je tong en keel als een heilzame crème. Er zitten flinters gamba doorheen. Ook proef je op een subtiele manier de sporen die de bouillon heeft nagelaten: een verfijnde, zilte smaak.
Croquette met kreeft
De gambacroquette smaakt absoluut naar meer en maakt me nieuwsgierig naar de garnalencroquette (9,90 euro). Benieuwd of die net zo goed is als de garnalenkroketjes van Café-Restaurant Amsterdam, waar ze overigens iets goedkoper zijn: voor 9,50 euro, heb je twee kroketjes met gefrituurde peterselie op een bordje. “Mijn kennis heeft ook croquetten met kreeft. Ik heb dat overwogen, maar die met gamba en garnalen zijn al prijzig. Nóg een dure croquette erbij wordt te veel.” Wil je nog meer weten over de kroketten in ons stadsdeel, dan raad ik je dit artikel aan. Ook in dit stuk steken we onze liefde voor de snack niet onder stoelen of banken!