De eigenaar van Famès aan de Egidiusstraat wil de honger van buurtbewoners op een gezonde manier stillen. Welke smaken heeft hij daarbij in gedachten?
Een verkwikkend bietensapje klinkt als iets innerlijk tegenstrijdigs. Toch is het dat niet, althans niet als je het drinkt bij Famès in de Egidiusstraat. In deze zaak op de plek waar eerder De Fruitfabriek zat, blenden ze biet met appel, peer, ananas, gember en kurkuma tot een ultrafris drankje met ‘ballen’ – want: iets scherp. Zowel de sappen als de gerechten bij deze nieuwkomer in BoLo zijn gemaakt van lokale en veelal biologische ingrediënten, waaronder veel groente. “Famès is de Griekse godin van de honger. Ik wil de honger van mijn klanten zo gezond mogelijk stillen.” En zo rap mogelijk. Vandaar de slogan van zijn zaak ‘feel good fast food’.
Mannen in pak
Eigenaar en chef-kok Leander van Ravenswaaij werkte voorheen onder meer bij sterrenrestaurant Het Koetshuis in Bennekom. Hij woonde in Lunteren, Gelderland, maar was klaar voor een nieuw leven in een stad waar ‘hét’ gebeurt. “Amsterdam, dus.” Met Famès wil hij eten bieden dat er in deze buurt nog niet is. Blijkbaar is daar ook behoefte aan: de een na de andere man in pak komt binnen voor een afhaalmaaltijd. Volgens Leanders medewerker is het eten hier zo gezond dat die buurtbewoners hier makkelijk elke dag eten kunnen halen of laten bezorgen. Niets te kleur- of smaakstoffen in ons eten. Geen overdosis zout.”
Regenboogkleuren
Famès heeft naast een vaste kaart een wisselend weekmenu. Tot het vaste assortiment behoren onder meer salades, warme maaltijden, broodjes, soepen en sorbets. De ramensalade met gerookte biefstuk uit het menu van deze week is zo populair dat die waarschijnlijk verschuift naar de vaste kaart. De rode curry gaat wellicht ook die kant op. De curry wordt geserveerd met gele rijst, is zo pittig als een Thaise curry hoort te zijn en explodeert bijna van de groente: courgette, paprika, broccoli. Het gerecht dat ik bestel, lamsstoof met tomaat, komt van de vaste kaart (14,95 euro). Bescheiden gekruid mals vlees omringd door biet, haricots verts en zoete aardappel met een bite. We eten zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. Een signaal dat we briljant bezig zijn; iedere kleur bevat weer andere vitamines en mineralen.
Chique Swirl
Als dessert nemen we een sorbet van biologisch roomijs, ananas, gedroogde kokos, gebrande amandelen en slagroom (5,95 euro). Een soort chique en meer verantwoorde versie van de Swirl. Ik zie het al helemaal voor me: zomers eindeloos sorbets eten in de zon op het bankje voor de deur. Leander kan zich er ook iets bij voorstellen. Hij grijnst. “Ik ben zo blij dat ik naar Amsterdam ben verhuisd. Ik voel me hier zo vrij. Als ik hier in een rare jas over straat loop, lacht niemand me uit. Amsterdammers vinden dat juist leuk.”
http://fames.nl