Tot 21 mei is aan de Gosschalklaan in het Westerpark de expositie ‘MYgration’ te zien: een serie billboards met persoonlijke verhalen over migratie naar Nederland. Wij vroegen initiatiefnemers Joost Backer en Phoebe Parsons om uitleg bij de tentoonstelling.
Het project is gegroeid vanuit Correspondents of the World en Wijdoenmee zegt Joost Backer, een duurzaamheidsconsultant. Hij richtte het mondiale verhalenplatform Correspondents of the World in 2020 op, met een missie. “We willen intercultureel begrip bevorderen door het delen van persoonlijke verhalen van mensen van alle leeftijden, geslachten, sociale en religieuze achtergronden. De verhalen die we verzamelen, draaien rondom thema’s als milieu, gender & seksualiteit of migratie. Door de verhalen te vertalen en te publiceren, bieden we een mensgerichte benadering om wereldwijde problemen en fenomenen te begrijpen.”
Eigen woorden
In 2023 startte hij het project ‘MYgration’, waaraan onder anderen Phoebe Parsons van zijn organisatie meewerkt. “We wilden mensen ruimte geven om hun migratieverhalen in hun eigen woorden te kunnen delen”, legt hij uit. “Met de steun van Wijdoenmee, een initiatief gecoördineerd door de Haëlla Stiching, kwamen we in contact met mensen die naar Nederland zijn gemigreerd en konden we ze interviewen en hun verhalen documenteren.” Phoebe: “Op die manier hopen we een multidimensionaal portret te bieden van de ‘migrantenervaring’.”
Podcast
In de expositie die tot 21 mei in het Westerpark is te zien, kun je een deel van die migratieverhalen lezen op billboards aan de Gosschalklaan. “Je kunt op verschillende manieren met de verhalen aan de slag gaan”, legt Phoebe uit. “Je kunt de geschreven verhalen lezen, de bijbehorende foto’s bekijken en luisteren naar de woorden van de verhalenvertellers op de podcast van MYgration.”
‘Wij/zij-kloof’ overbruggen
Volgens hen blijft in Nederland het publieke debat over migratie gepolariseerd. Joost: “Aan beide uiteinden van het spectrum wordt in de reguliere media vaak gesproken over immigranten, vluchtelingen en asielzoekers, met als gevolg dat de verhalen een wij/zij-kloof in stand houden. Correspondents of the World wil deze kloof overbruggen. Dat hopen we onder meer te doen met deze tentoonstelling.”
Unieke verhalen
Behalve in het Westerpark kun je de zes unieke verhalen ook lezen en beluisteren op
www.mygration.nl. Joost en Phoebe vinden dat ze stuk voor stuk ‘een geheel eigen perspectief bieden op de reden waarom mensen naar Nederland zijn verhuisd, en hun beleving hier’. De verhalen zijn heel divers. Zo leggen Pavel en Evgenii uit waarom zij in 2018 van Rusland naar Nederland zijn gevlucht en vertelt Max waarom hij als peuter voormalig Nederlands-Indië in moest wisselen voor Nederland.
Nuance
Joost: “Wij zijn de deelnemers dankbaar dat ze ons hun verhalen hebben toevertrouwd. Zonder hen was de expositie er niet geweest. Ik geloof enorm in de kracht van persoonlijke verhalen. Mijn boodschap aan lezers: luister naar elkaar, en ga met elkaar in gesprek. Neem een vriend of vriendin, je opa, de buurman, een collega, mee naar de expositie. Samen kunnen we meer menselijkheid en nuance brengen rondom het begrip over migratie.”