Eten op Baut-niveau en de leukste barista van West. Bij Abbey in BoLo kent gezelligheid geen tijd en schuift de hele buurt aan.
De soepele knapperd die onze bestelling opneemt, blijkt Jessy te heten. Eén brok positieve energie is ze. “Die mannen naast jullie krijgen zo hun eten. Daarna gaan ze bowlen. Dan heb ik alle tijd om jullie helemaal in de watten te leggen, hoor.” Vandaag is het echt ‘nokkie vol’, vertelt ze, terwijl ze mijn ‘tonicie’ neerzet. ‘Leuk hé, die drukte? De buurt weet ons al te vinden. Terwijl we net open zijn.” Mensen die achter elk woord ‘tje’ plakken vind ik vrij tergend. Maar dat ‘ge-ie’ vind ik wel wat hebben; vrolijk, lekker los.
Bocca-koffie
Jessy is bij Abbey aan de Admiraal de Ruijterweg samen met de chef verantwoordelijk voor de ontbijt- en lunchkaart. Daarnaast is ze de barista van de zaak. Naar eigen zeggen is ze ‘helemaal verliefd’ op de Bocca-koffie die ze zelf heeft uitgekozen. “Je moet straks zeker een koppie doen.” Braaf knik ik ‘ja’. Als ik weiger, krijg ik vast een ‘billenkoekie’. De chef waar ze het over heeft, is zeker niet de minste: Joeri werkte bij het gelouterde Baut in de Spaarndammerstraat.
Abbey Road
Roy is de man die iedereen samen heeft gebracht. Na tien jaar te hebben gewerkt bij bouwconcern BAM, vond hij het hoog tijd om terug te keren naar zijn oude liefde: de horeca. In augustus trok hij in het pand van het voormalige Bar Roseval. Na een verbouwing gingen de deuren van Abbey op 2 november open. In de zaak wordt
abdijbier geschonken. Ook is het zo dat Roy geregeld met zijn familie naar Abbey Road in Londen gaat, de straat van het gelijknamige Beatles-album. Vandaar de naam Abbey.
Bacalhau van roodbaars en leng
Tot 12.00 uur kun je er ontbijten met een smoothie van banaan, havervlokken, havermelk, kaneel en kardemon of ambachtelijk brood met avocado, gerookte feta, tomatensalsa en korianderolie. Vervolgens kun je er tot 15.00 uur lunchen met kroketten van Holtkamp of een broodje bacalhau van roodbaars en leng (familie van de kabeljauw). Beide vissen vind je ook terug op de dinerkaart, net als een risotto met pompoen-saliecrème en een entrecote van dubbeldoelkoe.
Biefstuk-bonbon
Wij vragen Jessy om shaksukha (12 euro), hertenbiefstuk (19 euro) en friet (4 euro). “Erg lekker, allemaal”, roept ze. “Wisten jullie dat we hier alles zelf maken? Van het stukje boterkoek bij de koffie tot de mayo.” De shaksuka die op tafel komt, is anders dan ‘normaal’. In plaats van een ovengerecht van eieren in pittige tomatensaus liggen hier de ingrediënten uitgestrekt op een bord: een gerookte puntpaprika met tomatensalsa, chipotlemayonaise, hangop, een gepocheerd ei. Smakelijk en ‘sopwaardig’ voor de goudbruine friet. De hertenbiefstuk smelt in mijn mond als een bonbon. Dat fluweelzachte wordt doorgetrokken in de crème van rode kool. Als contrast is er knapperige savooiekool met rozijn en de noot der noten: de macadamia. Een combinatie die klopt als een bus.
Karamelmousse
Dat chef-kok Joeri een zwak heeft voor de Franse keuken blijkt onder meer uit zijn garnituren; hij strooit met beurre blanc en deinst niet terug voor een crème meer of minder. Bij het dessert van uitstekende appeltaart pakt hij uit met een flinke dot karamelmousse. Zalig natuurlijk, maar best zware kost. Tel daarbij een fijne zachte koffie plus een stuk boterkoek bij op en ik weet precies hoe laat het is: tijd om morgen te gaan vasten.
https://www.facebook.com/abbeyamsterdam/