Eten en drinken in Amsterdam-West: de 10 trends van 2024

Zuurdesembakkerij Farine in Bos en Lommer. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op culinair terrein was Amsterdam-West dit jaar flink in beweging. Patricia tekende de opvallendste trends voor je op.

1. Specialty coffee is nog steeds het nieuwe goud
In dit artikel schreef ik vorig jaar al dat in West specialty coffee tegen de plinten klotst. Ook dit jaar zien ontelbare ondernemers veel brood in kwaliteitskoffie en openen ze de een na de andere koffietent, zoals Maracujá en GoodNews. Alsof koffie nog niet genoeg in de schijnwerpers staat, opende Dak Coffee Roasters op het Bellamyplein een showroom waar pakken koffie als kunstwerken staan geëtaleerd. Behalve dat je er koffiebonen, speciale filters en merchandise (petjes, tassen, shirts) kunt inslaan, kun je er ook proeven.

2. West groeit uit tot zuurdesem city
Liefhebbers van ambachtelijke zuurdesembroden koersen steevast aan op ons stadsdeel. Nogal wiedes: in West kun je inmiddels struikelen over de broodjuweliers. Pioniers als Levain et le vin, Fort Negen en Ulmus kregen er eind november een Franse collega bij: Farine, een zuurdesembakkerij met café op de Bos en Lommerweg. Kort daarvoor had een andere excellente zuurdesembakkerij, Louf, een tweede zaak geopend in West. Voor het brood en (het fabuleuze pindakoekje) kun je nu terecht in de Bilderdijkstraat in Oud-West én op de Wittenkade in de Staatsliedenbuurt. Deze wijk in Westerpark krijgt er in januari 2025 nog een zuurdesembakkertje bij: Knock Knock.

3. Hollandse pot wint terrein
Bij ons in West kun je zo’n beetje elke dag van het jaar een andere buitenlandse keuken uitproberen. Toch zie je steeds vaker dat ondernemers de Hollandse keuken omarmen. Een voorbeeld is Meat the Balls in de Kinkerstraat. Sinds maart kun je daar het klassieke broodje bal in ‘een verrassend nieuw jasje’ scoren. Als je net zo gek op stamppotten bent als ik, dan vind je het vast cool dat het splinternieuwe Café Komeet elke dinsdag een stamppotavond heeft. Daarnaast staan er ook Nederlandse gerechten met een twist op de kaart, zoals spruitjes met bieslook en Twentse bunderkaas. Houd je het liever old skool, check dan de adressen van deze oer-Hollandse lijst.

4. Zuid-Korea breidt (culinaire) invloed uit
In mei van dit jaar schreef ik dit artikel over Zuid-Koreaanse sporen in West, inclusief elf adressen – lekkers, cosmetica, kunst en méér. Dit vrij recente stuk is nu al ietwat achterhaald. Inmiddels zijn er minstens twee nieuwe adressen bijgekomen. In september kreeg de Jan Eef een Koreaans mini-warenhuis, Bubustore. In de De Clercqstraat ging enkele weken terug Jeju open, een uiterst sympathiek adres voor Koreaanse kip en sake (soju). Meer over deze nieuwkomer lees je hier.

5. ‘Stiekeme’ wijnwinkels duiken steeds vaker op
Wat zaken als Bureau Wijn West, Vleck Wijnen en Angolo Vinoso verkopen is klaar als een klontje. Bij de nieuwe generatie wijnwinkels zie je dat echter niet meteen. Dit komt omdat ze vermomd zijn als snuffelwinkeltje (Tati) of funky surf shack (Under the Grapevine). Beide bedrijfjes vind je in Oud-West. De eerste zaak mixt wijn met koffie en vintage interieurspullen. Zaak nummer twee husselt wijn met koffie, vintage meubels en surf-hebbedingetjes: fotoboeken, kleding. Attenoje!, een wijnwinkel en galerie, stond sinds januari 2024 ook te boek als ‘stiekeme’ wijnwinkel. Maar helaas ging deze sympathieke winkel eind augustus dicht. Ik heb zo het idee dat de eigenaren andere mooie dingen aan het doen zijn!

6. Pistaches zijn even hot als matcha
Mijn knettergoede vriendin Bianca, die hoofd inkoop bij Dille & Kamille is, vertelde me een tijdje terug dat de potjes pistachecrème over de toonbank vliegen. Die hype heeft alles te maken met de populariteit van de Dubai-reep, een chocoladereep met een vulling van pistaches en kadayif, krokante sliertjes filodeeg. Net als matcha, Japans theepoeder, worden pistaches tegenwoordig overal in verwerkt. In oktober hapte ik in een Dubai-bol met pistaches on top. Dit weekend kocht ik een panettone (Italiaans kerstbrood) met pistaches en peer bij Ottavi. Kort daarna hapte ik in een pistachekoekje met een uiterst smeuïge chocoladevulling van Mozi Bakes, een vegan thuisbakkerij met een Braziliaanse touch in de Staatsliedenbuurt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bijvoorbeeld over het aanbod van de vernieuwde Italiaanse supermarkt Novitalia op de Hemweg: pistache-truffelpesto, ‘croissantjes’ (cornetto) met pistachecrème, et cetera, et cetera.

7. Minder minimalisme, méér gezelligheid
Veel horecaondernemers van nu omarmen beige, zwart en strakke lijnen, wat in het saaiste geval leidt tot de minimalistisch ingerichte steriele koffiezaken van Cafecito. Bij kersverse bakkerij en wijnbar van koffiebrand Uncommon pakken ze het chiquer aan, maar ook daar is het geen dolle boel. Wat een verademing dat de eigenaren van eetcafé Maud en, vooral, van De Zingende Zwaan, het over een veel knussere boeg gooien! Laatstgenoemde zaak zit sinds augustus in Oud-West. Door de stoelen, tafeltjes en barkrukken van bruin hout, de lange toog, het gedempte licht en wirwar van muurdecoraties (schilderijen, spiegels, koperen bel) doet De Zingende Zwaan denken aan een oer-Hollandse bruine kroeg. In deze knusse setting eet je kogelbiefstuk met pepersaus, pasta arrabiata of bijvoorbeeld fish & chips. Om heel blij van te worden!

8. Een zaak is pas een zaak als het een deli is

Broodjeszaak? Delicatessenwinkel? Sandwichshop? Vergeet het! Het toverwoord van dit jaar is ‘deli’. Kijk maar om je heen, overal in West vind je nu delicatessenzaken à la New York met belegde broodjes, kant-en-klaarmaaltijden en koffie. Vorig jaar openden Lila en Benten Toni’s Deli in De Baarsjes. Inmiddels heeft Houthaven een deli (George Deli) en vind je in Westerpark de kleinste deli van de stad: Westerperk. Sinds juli heeft Stacks Diner in de De Clercqstraat ook een eigen deli, waar je key lime pie, maisbrood, cheese grits en sandwiches kunt scoren. Wil je een deli-route lopen, dan kan dit stuk helpen.

9. Dineren doe je met borrelplanken
Bij De Pianist in Westerpark kun je al eeuwen dineren met borrelplanken. Maar toen ik erop ging letten, leek het of tout West opeens tafelde met een borrelplank. Vandaar dat ik een artikel schreef over de acht begeerlijkste borrelplanken van ons stadsdeel. Tussen de adressen in dit stuk staat een Argentijnse nieuwkomer: Juana la Dama. Deze vrolijke zaak in Oud-West heeft vier verschillende borrelplanken, waaronder eentje voor carnivoren: chorizo, bloedworst, gesneden entrecote, frietjes, chimichurri, gemarineerde aubergines, brood. Welke borrelplank ik er zelf leeg at, vertel ik je hier.

10. Specialy hot chocolate rukt (een beetje) op
In oktober lanceerde eetwinkel Stach drie soorten specialty hot chocolate van cacao blends van Mörk Chocolate, waaronder twee vegan varianten. De basis van deze blends is cacaopoeder. Op de website van Mörk, een van oorsprong Australisch bedrijf, lees ik dat zij een deel van die poeder zelf maken. Daarvoor gebruiken ze hun eigen chocolade van ‘zorgvuldige geselecteerde cacaobonen’. Is warme chocolademelk van kwaliteits(cacao)bonen aan een opmars bezig? Het lijkt er een beetje op! IJssalon Miuz op de Overtoom schenkt al sinds 2022 hot chocolate van hoogwaardige pure chocola en doet dat dit jaar ook weer. Bij de Espressofabriek in Westerpark kun je ook aankloppen voor een steengoede mok warme chocolademelk. Voor de verrukkelijke Italiaanse bakkerij Salvo is zoals altijd niets te gek. Hier kun je chocolat chaud met rum, meringue en een Mon Cheri-bonbon bestellen.

‘Stiekeme’ wijnwinkel Tati. (Foto Patricia Jacob)