Bierfans weten dat je bij de cafés van Gollem kunt bieren als een Belg. De pubs zitten zo’n beetje door de hele stad, inclusief ons stadsdeel. Sinds jaar en dag zit Gollem’s Proeflokaal op de Overtoom 160-161. Binnen de Amsterdamse keten van biercafés is deze plek net even anders. Vanzelfsprekend vind je er speciaalbier – 21 tapbieren en 180 op fles – maar daarnaast kun je er ook eten van een flinke kaart.
Gezelligheid
Als we er in het weekend rond een uurtje of zes binnenlopen, zit het aardig vol. Grote glazen bier lonken op tafel, verderop doen vrienden een bordspel. Kwiek personeel loopt af en aan met bitterballen en Flammkuchen met spek, ui en zure room. Een eetlustopwekkende geur stijgt op tussen het geroezemoes en gelach in dit schemerige café, waar elk detail gezelligheid ademt. Een groot contrast met al die minimalistisch ingerichte beige tenten van nu. Wat groen zou ik nog best leuk vinden in dit proeflokaal, maar ik vrees dat planten hier te weinig licht krijgen om te floreren. Gollem voelt als een kelder. Anyway, ik ben hier natuurlijk niet in opdracht van VT Wonen.
Vlaamse Stoverij
Mijn missie is food, laat dat duidelijk zijn. Met al die bieren die je hier kunt drinken, mogen borrelhappen niet ontbreken. Ze zijn er dan ook volop. Of je nou voor iets uit de frituur gaat (vega bieterballen, vlammetjes, kaasstengels), of juist niet (wildpaté, brood met aioli, kaasplank); je kunt hier je lol op. Tussen de hoofdgerechten op de kaart duiken enkele ‘klassieke Vlaamse gerechten’ op. Het paradepaardje is het stoofvlees gestoofd in Westmalle Dubbel. De receptuur komt van ‘bomma’ (oma). Bij deze Vlaamse Stoverij krijg je mayo, frisse salade en Vlaamse frites gebakken in ossewit (21 euro).
Bier Floater
Van de burgers op de kaart heeft er eentje Belgische roots: de Vlaamse Reuzeburger (12 euro). De burger komt met Trappistenkaas, bacon en in bier gestoofde uien. Om te dineren in de stijl van onze zuiderburen zou je als voorgerecht een garnalenkroket kunnen bestellen. Als dessert vind ik de Bier Floater passend: citroensorbetijs met fris witbier. Wij kiezen voor de stoverij en een Naked Burger, een Vlaamse Reuzeburger zonder broodje.
Extra patat
Bij Belgische patatten denk ik aan lange, dikke, goudbruine exemplaren met klodders mayo. Qua mayo zit je hier goed. Want: véél, huisgemaakt en Belgisch. De frieten zijn goudbruin en knapperig, maar tjonge jonge wat zijn ze dun! En wat krijg je er weinig! Als je een bodem wilt leggen, is het wijs om een extra portie te bestellen. Het stoofvlees is geraffineerd gekruid en smeuïg tot en met. Dit malse hapje is een aanrader. Net als de burger die best groot is en fijn weg hapt. Qua groenvoer is het in beide gevallen vrij mager. Zowel de stoverij als de burger krijst om een kleine salade of een portie seizoensgroenten erbij. Iets om te onthouden als je er ook een keer gaat eten.
