Eten bij Hummus & Habibis is feestje om je vingers bij af te likken

Hummus & Habibis. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Tijdens corona fietste Bader Dabbagh door heel Amsterdam om zijn hummus te bezorgen. Inmiddels heeft hij een mini-imperium opgebouwd rond het lekkers uit zijn geboorteland Syrië. In de Spaarndammerstraat opende hij zijn eerste restaurant. “Met Hummus & Habibis wil ik gasten een ervaring geven.”

Zo’n drie weken geleden stond Bader Dabbagh bij het pand aan de Spaarndammerstraat 49H. Hij vertelde dat hij stond te trappelen om zijn restaurant Hummus & Habibis te openen. Op vrijdag 18 april was het zover: livemuziek, een kringdans en veel lekkers. In en om de zaak lag de vrolijkheid voor het oprapen. Toen ik de Insta-foto’s zag, baalde ik dat niet bij het event had kunnen zijn. Maar vandaag neem ik revanche en ga ik gretiger dan ooit mijn tanden zetten in de Syrische lekkernijen van Bader en zijn familie.

1001 nacht
Waar nu Hummus & Habibis zit, zat eerder wijnbar Compartir. In plaats van keramiek en brocante uit de Provence, compleet met gipskruid en blauw-witte vintagetegels, vind je er nu elementen uit 1001 nacht: goudkleurige lampjes met kralen, bontgekleurde vazen, een waterpijp, mozaïektrommeltjes, vloerkleden. Hoewel het woensdag is en ze pas open zijn, is het er hartstikke druk. Internationale studenten delen mezze, een oer-Hollands vierkoppig modelgezin pluist de kaart uit, een funky moeder lacht, terwijl ze op elke knie een kind heeft. Een meisje met blonde staartjes loopt rond en kijkt naar Bader, die de benen uit zijn lijf rent, maar toch tijd heeft om haar in de lucht te laten zwieren. Wat een schatje, die Bader! Hij doet de naam van zijn restaurant eer aan: habibi is Arabisch voor ‘mijn liefje, mijn schat’.

Uitstekende vibes
“Het is nu nog best chaotisch”, zegt hij. “Maar we worden steeds beter hoor.” Chaotisch? Kom, kom, dat is mij te negatief. Het is gewoon lekker ongedwongen. De vibes zijn uitstekend. En dat tovert bij alle gasten een vette lach op het gezicht. Zodra ik de kaart in mijn knuisten krijg, begint mijn maag te knorren als een bezetene: er is werkelijk niets dat ik niét zou willen proeven.

Havermelkpudding
Vanzelfsprekend staat er hummus op de kaart. Daarnaast heeft Bader nog andere dips voor je, waaronder baba ghanoush, een rokerige dip van geroosterde aubergines. Warme hapjes mixen met salades als fattoush en tabbouleh, een mix van fijngehakte peterselie, bulgur en tomaat. Ik spot ook enkele voor mij onbekende gerechten. Mujaddara bijvoorbeeld, een gerecht van linzen en bulgur met gekarameliseerde uien bovenop en een romige yoghurtsaus erbij. Mhalabia, havermelkpudding met rozenwater en gehakte pistaches, klinkt me ook als een sonate in de oren.

Fattoush
We wikken en wegen eindeloos voordat we bestellen. Daarna landt de buit rap op tafel. Enthousiast dippen we driehoekjes platbrood in de lazy hummus (12 euro), warme kikkererwten in een cremig bad van tahini, olijfolie en citroensap. Daarna happen we gulzig in stevige gehakt-ui-walnotenballetjes (kibbeh). Lekker! Zin om mijn vingers af te likken! Hoppa, hiér met die loempiaatjes in Syrische stijl: msakhan chicken rolls – kip, ui, sumak (gedroogde en gemalen rode besjes). Dé ster op onze tafel is de salade van komkommer, tomaat, peterselie, munt, granaatappel, radijs en ‘chips’ van platbrood: fattoush (16 euro). Met zijn tintelende friszure dressing is deze kleurrijke salade de perfecte tegenhanger van de romige en gebakken items op tafel.

Covid
Behalve een restaurant is Hummus & Habibis ook een cateringbedrijf én podcast. Dit mini-imperium is opgeborreld uit het brein van Bader himself. In 2015 kwam hij als Syrische vluchteling naar Nederland. Tot aan corona ging alles goed. Hij werkte bij een mediabedrijf, studeerde communicatiewetenschappen aan de UvA en had een relatie. Tijdens de pandemie veranderde zijn leven compleet. Zijn relatie ging uit, hij kwam thuis te zitten, zijn studie ging niet goed en hij besefte dat hij nog veel trauma’s te verwerken had. Toen het beter ging, voelde hij dat het roer om moest: Hummus & Habibis was geboren.

Ter Apel
Eerst verkocht hij alleen hummus en bezorgde hij zijn product op de fiets door heel Amsterdam. Al snel breidde hij het menu met afhaalmaaltijden uit en betrok hij zijn ouders bij het bedrijf. In 2023 werd Hummus & Habibis een heus cateringbedrijf. Sindsdien verzorgen Bader en zijn team het eten op bruiloften en regelen ze lunches voor bedrijven als Amazon, Uber en de gemeente Rotterdam.“Daarnaast hebben we meer dan 5000 maaltijden aan vluchtelingen gegeven en acht workshops georganiseerd, zoals bij asielzoekerscentrum Ter Apel. We zullen blijven doorgaan met samenwerkingen die de maatschappij ten goede komen”, aldus Bader.

Livemuziek
Dat hij gedreven is, merk je aan alles. Ook met het restaurant in West wil hij stappen zetten. “Ik wil mijn gasten méér bieden dan eten alleen; ik wil ze een ervaring geven. Constant ben ik aan het denken hoe ik dat kan doen. In ieder geval wil ik zorgen dat er op sommige avonden livemuziek is.” Eén ding is zeker: Hummus & Habibis is een zaak om in de gaten te houden!

Bader Dabbagh achter de toog van Hummus & Habibis. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant