Engels feestje De Visserschool

Extra feestelijk, met een lied, een taartje en bubbels, was het begin van het schooljaar voor de De Visserschool in De Baarsjes. De school wordt tweetalig, wat betekent dat de kleuters van de school aan het Columbusplein dertig procent van hun programma in het Engels volgen. Daarmee is de school de eerste basisschool in Amsterdam die tweetalig is.

Directeur Conny van Egmond: “In De Baarsjes wonen veel internationaal georiënteerde ouders. We vroegen hen waar zij meer behoefte aan hadden en dat bleek tweetalig onderwijs te zijn.”

Het ouderinitiatief leidde tot 49 nieuwe aanmeldingen voor dit schooljaar, terwijl er normaal 23 zijn. Voor de kleutergroepen staat een near native speaker, die daarnaast ook in de hogere klassen les geeft. “De oudere kinderen vonden het niet eerlijk dat zij geen Engels kregen, dus nu krijgen alle klassen Engels, te beginnen met het thema family”, zegt van Egmond.

Het lesgeven in het Engels levert geen problemen op voor kinderen die nu al tweetalig worden opgevoed. “Kinderen die thuis een andere taal spreken, schakelen op het moment dat ze op school komen naadloos over op het Nederlands. Zij zijn juist gewend om die switch te maken en pikken het Engels juist sneller op dan kinderen die alleen Nederlands spreken.”

Na de Sint Janschool, Rosa Boekdrukkerschool, De Corantijn en Joop Westerweelschool die ook ouderinitiatieven kenden, wil ook de De Visserschool meer gemengd worden. “Dat kan alleen via ouders. Een school nog zo zijn best doen, maar als het bij jou als ouder niet goed voelt in je buik, dan ga je niet voor acht jaar je kind daarop doen. Je moet dus zorgen dat je ‘staat’ als school.”

Het beeld dat scholen ‘witte’ leerlingen bij elkaar wegkapen, herkent Van Egmond niet. “Het mooiste zou zijn als ouders in De Baarsjes kunnen kiezen uit zo veel mogelijk gemengde scholen van verschillende onderwijstypen. Dat tweetalige onderwijs is er een van.”

Overigens raadt de directeur ouders die graag willen dat hun oudere kind op school Engels oppikt, af om over te stappen naar de De Visserschool. “In principe is het een keuze die je maakt voor acht jaar. Ik heb telefoontjes gehad van ouders die wilden wisselen. Laat je kind lekker op zijn vertrouwde school en doe hem op Engelse les.”

DeWestkrant