Ik loop nog net niet juichend binnen bij Louf aan de Wittenkade 96, maar het scheelt niet veel. Ein-de-lijk weer leven in het pand van De Avondmarkt, en wát voor leven! Bakkers kneden deeg voor de zuurdesembroden die wereldberoemd zijn in Amsterdam. Op de toonbank lonken kaascroissants, kaneel-amandel-kardemombroodjes en pains au chocolat. De lekkerste pindakoekjes van de stad zijn ook van de partij. Zoals ik eerder schreef, bevatten die zo’n beetje alles wat god verboden heeft. Het zijn ‘zware jongens’; ideaal om te delen, dus.
Tweede filiaal
Mede-eigenaar Mourad Saber straalt als hij mijn enthousiasme ziet. “Ons aanbod is nog niet compleet. Er komt nog meer. We zijn aan het proefdraaien.” Ik sprak deze buurtbewoner al in juli over zijn plannen voor een tweede vestiging van Louf. Zijn bakkerij, patisserie, deli, koffiebar én boekenwinkel is in de Bilderdijkstraat een enorme hit. Op naar de Staatsliedenbuurt! Hij stond overduidelijk te trappelen om ook in zijn eigen wijk aan de slag te gaan. Sinds zaterdag 16 november kan hij dat.
Jantje Boeketje
Hoewel het nog vroeg is (zondagochtend 8.30 uur) druppelen de buurtbewoners binnen. “We zijn blij dat je er bent”, klinkt het. En: “Dit is wat we nog misten.” Mourad bevestigt dat de buurt blij is met de komst van Louf. “Zaterdag kwamen buurtbewoners langs met grote bossen bloemen. Ook gaven ze me een tegoedbon voor gratis bloemen bij de kiosk om de hoek: Jantje Boeketje. Ik voel me héél welkom.”
Bakkerij Westerpark
Mourad is al langs geweest bij winkeliers in de buurt. Zo heeft hij gesproken met de mensen van Bakkerij Westerpark. “Volgens mij kunnen onze zaken goed naast elkaar bestaan. Zij leveren veel aan kantoren, terwijl wij vooral leveren aan de horeca. Daarnaast verschillen onze produkten van elkaar.”
Croissant met speculaas
Bakkerij Westerpark draait grotendeels om Hollandse lekkernijen. Louf heeft een Franse insteek. “Het lijkt me superleuk om samen te werken. We zouden een croissant met speculaas kunnen ontwikkelen.” Een mooie actie wat mij betreft. Want hoe goed Louf ook is, Bakkerij Westerpark is de koning op speculaasgebied. Sla dit artikel er maar op na.
De Kookboekhandel
In kasten aan de wand heeft Mourad boeken uitgestald. Ik zie onder meer Rendang, het nieuwste boek van Maureen Tan, die ooit een restaurant had in Nieuw-West. “De boekencollectie heb ik samengesteld met de eigenaar van De Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk, iets verderop. Ik steun hem omdat ik het belangrijk vind dat zijn zaak blijft bestaan.”
Gratis brood
Met een zak vol lekkers loop ik de winkel uit en concludeer ik: Mourad is de buurman die je wil. Een buurtbewoner, Annette, spreekt me aan. “Gaaf hè, dat we nu ook een Louf hebben? Mourad wilde ooit met zijn moeder een bakkerij beginnen. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Maar hij werkt wel met veel van haar recepten. Wist je dat hij bij de opening zijn buren gratis brood heeft gegeven? Hij deed dit om de overlast door de verbouwing een beetje goed te maken.”
Wonderschone creatie
Ik neem een slok van mijn specialty coffee en hap in een broodje met chocolade en hazelnoten (3 euro per stuk). Normaal scheur ik daar stukjes vanaf, maar nu ben ik geneigd om het broodje laag voor laag te pellen om langer te kunnen genieten. In de meeste chocoladebroodjes – zelfs in Parijs – zit slechts een lullig streepje chocolade, maar hier vind je een flinke dot chocolade-hazelnootcrème. Een wonderschone creatie van een bakkertje dat zou kunnen opduiken in mijn wildste culinaire dromen.
Derde locatie
Het zou nóg toffer zijn als je er ook zou kunnen zitten. Mourad heeft daar nog geen vergunning voor aangevraagd. Mocht hij dat wel gaan doen, dan hoop ik dat de gemeente hem geen strobreed in de weg legt. Overigens is Mourad niet te stuiten. Deze week krijgt Louf een derde filiaal. Dit maal keer in De Pijp.