Bij Sam’s Koffie in Oud-West vind je zoetigheden uit de hele wereld; van Argentinië tot Syrië. Volgens Patricia laat de tahini in het bananenbrood de banaan excelleren.
Een paar weken terug schreef ik over een ‘taartjesroute’ door Oud-West. Anouk van Nuland was een van de mensen die erop reageerde: “Jullie zijn Sam’s Koffie vergeten. Wij hebben ook heerlijke zoetigheden. (…) Vooral ons bananenbrood met tahini gemaakt door Nasim is erg populair.” Ik schreef haar dat ik een keer langs zou komen en vandaag was het zover.
Ten Katemarkt
Overigens had ik de zaak in de Wenslauerstraat al eerder gespot. Totdat Nasim en Anouk er Sam’s Koffie openden, heette de zaak Van de Markt en at ik er een fake-eiersalade. Daarvoor runde een superlief Braziliaans stel de zaak. De twee hebben hun zaak, die Eskina Brasil heette, inmiddels ingewisseld voor een kraam op de Ten Katemarkt. Ze staan er meestal in het weekend.
Syrische sweets
De locatie van Sam’s Koffie is echt om te zoenen: door de ramen trekt de bedrijvigheid van de markt aan je voorbij. Ik kan niet wachten om er na de lockdown te ontbijten, wat te lummelen en weg te dromen. Tot die tijd is het afhalen geblazen: een açai bowl, een tosti van De Tweede Jeugd met vegetarische kimchi en boerenkaas, een linzensoep met chipotle en koriander. Zoetigheid is er ook genoeg, uit de hele wereld zelfs; van alfajores, Argentijnse maïzenakoekjes, en croissants tot brownies en Syrische ‘sweets’. Nasim maakt er dolgraag een goede koffie voor je bij. Koffie is, om het populair te zeggen, namelijk echt z’n ding.
Nasim, die zowel roots in Syrië als Libanon heeft, had namelijk ooit in Damascus samen met een vriend een zaak waarin koffie centraal stond. Door de situatie in Syrië heeft hij deze zaak echter achter zich moeten laten en vertrok hij naar Nederland voor een nieuwe start. Sinds vorig jaar heeft hij in Amsterdam-West zijn droom gerealiseerd en heeft hij weer een nieuwe zaak. Samen met Anouk wil hij ervoor zorgen dat Sam’s Koffie een ‘fijne’ plek wordt, ‘waar iedereen zich welkom voelt’. Aan de rij voor de deur te zien, lukt dat prima.
Tahini-power
Als ik aan de beurt ben, roep ik bijna om het bananenbrood – zó benieuwd hoe het smaakt. “Dit is onze bestseller”, zegt Nasim. “Ik wilde graag een veganistische versie zonder suiker maken. Ik heb de eieren vervangen door tahini. Er zit veel healthy stuff in, zoals chia en walnoot.” Hij vertelt dat tahini veel wordt gegeten in Syrië. Syriërs smeren deze pasta van sesamzaad vaak op flatbread en doen er dan geprakte banaan en kaneel op. “Dat levert flink wat power op”, belooft hij.
Pannenkoek met notenvulling
Buiten happen we meteen in het brood (3 euro per plak). Allemachtig, wat is het zacht en mega moist. Banaan in zijn puurste vorm. “Dit is banaan met een beetje cake”, oordeelt mijn vriend. Ik weet één ding heel zeker: de tahini laat de banaan excelleren. Ondertussen maken we ons op voor lekkernij nummer 2: qatayef, een soort pannenkoek met een honingzoete vulling, inclusief gehakte walnoten én pistaches on top. Ook dit is er eentje om te onthouden. Ik zou het geven als ik iets goed te maken heb. Van zo’n zoet cadeau smelt elke woede weg als sneeuw voor de zon.