Italianen hebben voor elk seizoen een specialiteit. Rond Kerst mag panettone niet ontbreken, luchtig Italiaans brood met (gekonfijte) vruchten, noten en/of chocolade. We leiden je naar vier Italiaanse topadressen.
1. Darkwolf, Fijnje Van Salverdastraat 4-3
Dat de Italianen kunnen bakken als de beste, is een publiek geheim. In West hebben we bijvoorbeeld het spectaculair lekkere Salvo. Liever iets hartigs? Op de Overtoom bakken de ultracoole en lieve eigenaren van de Focacceria Genuaans platbrood om je vingers bij af te likken! Darkwolf zit in Nieuw-West en ook dit is een adres om te onthouden. De Italiaanse pastrychefs Gemma en Massimo bestieren er namelijk hun eigen ambachtelijke thuisbakkerij.
In deze tijd van het jaar draaien ze overuren om de bestellingen voor hun vele panettoni klaar te maken. De basis van dit brood is gigetto, hun zuurdesem dat pas na drie dagen kan worden verwerkt in de kerstbroden. De panettone van Darkwolf zijn er in drie versies: klassiek, hazelnoot en pistache en abrikoos. De eerste bevat rozijnen, gekonfijte sinaasappel uit Sicilië, citroenschillen uit Amali en zoet glazuur van amandel. De hazelnoten van de tweede komen uit Piemonte. Ook zitten er in deze pannettone flinters chocolade. Bij nummer drie zijn zongedroogde abrikozen en Siciliaanse pistaches de belangrijkste smaakmakers.
2. Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat 15
Deze voortreffelijke Italiaanse ijsmaker zit onder meer in Oud-West en imponeert met ambachtelijk ijs, eventueel op een broodje, bakken tiramisu en patisserie – voor het citroencakeje kun je me ‘s nachts wakker maken. Sinds kort staan de kerstbroden er ook al opgelijnd. In samenwerking met Darkwolf heeft Massimo een speciale panettone ontwikkeld. In de ene versie zitten Sicillaanse pistaches, in de andere zit pure chocola. Behalve een panettone kun je er ook een panodoro kopen, een zachte, luchtige Italiaanse feestcake stervormige cake met poedersuiker on top.
3. Miuz Gelato Artigianiale , Overtoom 117
In de winter vindt deze uitstekende Italiaanse ijssalon in Oud-West zichzelf opnieuw uit en profileert de zaak zich als een Winter Wonderland met desserts in de hoofdrol. Je vindt er bijvoorbeeld tortina gianduia, een chocoladessert met hele hazelnoten, pannacotta met bosbessen, chocolademousse en gekonfijte kastanjes. Sinds 1 december kun je er ook kerstbroden bestellen. Er zijn vier versies: klassiek, chocola-perzik-noten, koffie-peer-kaneel en amarenekersen-pistaches-tonkabonen.
4. Ottavi, Jan van Galenstraat 102H
Mark Bosman is de eigenaar van smaakwinkel Ottavi in Bos en Lommer. Wellicht zie je het niet meteen, maar Mark heeft Italiaanse wortels: oma Bosman komt oorspronkelijk uit Italië. Hij is het dan ook aan zijn stand verplicht om rond Kerst panettone op een podium te zetten. Ook dit jaar doet hij dat weer. Kom je zijn winkel binnen, dan sta je meteen oog in oog met een lawine aan fraai verpakte authentieke broden van Augusta en Chiostro di Saronno (pistaches, chocolade, limoncello).