De vega(n) rames van Kok Kita is een blokje om waard

Kok Kita. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Dat Kok Kita aan de Amstelveenseweg gelinkt is aan Makassar, de beroemde toko uit Nieuw-West, zie je aan de snacks die ze er verkopen. Maar volgens Patricia is er nog een goede reden om ernaartoe te gaan: de vega(n) rames.

Liza Cheung kon waarschijnlijk eerder ‘toko’ dan ‘dorst’ zeggen. Het toko-leven is haar namelijk met de paplepel ingegoten. Haar vader is een telg uit de familie die al sinds de jaren zeventig Toko Makassar runt, de iconische zaak aan de Sam van Houtenstraat in Geuzenveld. Als dreumes wilde ze dolgraag achter de vitrine van dit familiebedrijf staan, maar ze kreeg die kans pas toen haar vader in 2006 een eigen zaak begon: Kok Kita aan de Amstelveenseweg 166, om de hoek van de Overtoom. Inmiddels runt Liza, die is afgestudeerd in commerciële economie, deze toko samen met haar vader. Gelet op de rij die dagelijks rond lunch- en dinertijd voor de deur staat, gaat Kok Kita als een speer. Dát was de medewerkers van de blog Tip de Toko ook al opgevallen.

Sociale media
Haar energie en enthousiasme is om blij van te worden. Deze dame weet exact wat ze wil: klanten kennis laten maken met de Indonesische eetcultuur en de smaken die erbij horen. Om die kennis door te geven, zet ze onder meer sociale media in. Op de Instagrampagina van haar zaak staan filmpjes waarin ze achtergrondinformatie geeft over de gerechten die zij en haar team verkopen, van gado gado tot sayur lodeh (gemengde groenten in kokossaus). Wil je vóór je vakantie naar Indonesië nog wat van de taal leren, dan helpt ze je op weg met de cursus ‘learning Indonesian through food’.

Véél groenten
De manier waarop Liza sociale media inzet om aandacht voor haar bedrijf te genereren, is helemaal van nu. Hetzelfde geldt voor het assortiment van Kok Kita. Naast de vele snacks, die van Makassar komen (Indische kroket, lemper, risolles), en de vlees- en visgerechten liggen er opvallend veel groentegerechten in de vitrine. Ik kwam daarachter toen ik meedeed aan de fietstocht bij ‘Toko Mokum’, de expo in het Amsterdam Museum waarover ik jullie eerder vertelde. Voor dat bezoek had ze kleine porties vega rames gemaakt. Op heerlijk kruidige nasi kuning (gele rijst) had ze onder meer terong blado (pittige aubergines) en tempe tauco (gebakken tempeh in bonensaus) geschept. Na een lange natte fietstocht was deze superhap meer dan welkom: alsof een engel je in de watten legt. Een hit!

Bye bye trassi
Vanaf 7 euro heb je al een iets grotere versie, het menu kita (vega). Neem als basis vooral de nasi kuning en kies daarna twee groentegerechten. Bijvoorbeeld orak arik (roergebakken spitskool met paprika en ei), tumis taugé (roergebakken taugé en tahu) of sambal goreng buncis (pittige sperziebonen). Trek als een beer? Ga lós en neem de vegetarische rames met vier groentegerechten en een eitje (10,50 euro). Op verzoek helpt het Kok Kita-team om van een vegetarische optie een vegan versie te maken. De medewerkers letten er dan onder meer op dat er geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in de gerechten zit.

Liza Cheung deelt vega rames uit aan deelnemers Toko Mokum Fietstocht. Foto: Riboet Verhalenkunst.
DeWestkrant