De Surinaamse broodjes van Patrick laten de zon schijnen

Patrick aan het werk bij Sunny Bites. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor Surinaamse broodjes zonder poespas moet je bij Sunny Bites in de De Clercqstraat zijn. Patrick maakt ze met ‘een vette lach’ én beleg van zijn moeder.

“Komen jullie broodjes halen? Ik kan ze van harte aanbevelen”, zegt een klant. “Niet goed, geld terug”, meldt de man achter de toonbank, die Patrick blijkt te heten. “Je krijgt je geld dan wel terug in dollars”, zegt de klant. “Surinaamse, géén Amerikaanse.” Patrick schiet in de lach – goed hard en aanstekelijk. Als hij geen lepel in zijn handen zou hebben, zou hij waarschijnlijk zijn handen op z’n knieën hebben geslagen. Wat een vrolijkheid! Zó wil je ergens binnenkomen. Het warme sfeertje doet de naam eer aan. We zijn namelijk bij Sunny Bites, De Clercqstraat 26H.

Peper en zuur
Sinds januari zit de broodjeswinkel in Oud-West. Patricks buurman is Stacks Deli, een delicatessenwinkel waar je wijnen, maaltijden, zoetigheden en broodjes kunt kopen, zoals een club sandwich met kalkoen. Deli’s à la Stacks zijn hartstikke hot in West, de broodjes die je er kunt kopen hebben veel toeters en bellen en zijn aan de prijs (circa 10 euro per stuk). Patrick houdt het heerlijk eenvoudig. Bij hem hoef je niet te broeden op eindeloos veel opties en alternatieven. Weet hij wat je op je broodje wil, dan rest hem nog maar één vraag: “Peper en zuur erbij?”

Kwaku Festival
Patrick heeft het beleg dat je bij een Surinaamse broodjeswinkel verwacht: pom, garnalen en kousenband, bakkeljauw en kippenmaagjes. Behalve broodjes verkoopt hij ook rotirollen en bara’s, ongevuld of gevuld met kerrie kip. Voor Patrick is dit zijn eerste horecazaak, maar zijn familie zit al langer in deze business. Zo huren ze vrijwel elk jaar een kraam op het Kwaku Festival in Zuidoost. “Ik doe het niet alleen hoor. Mijn moeder maakt alle gerechten van Sunny Bites. Daar ben ik heel blij mee.”

Surinaamse gehaktbal
Wij bestellen twee broodjes en laten ze beleggen met gebakken tempeh (5,50 euro) en een Surinaamse gehaktbal (6 euro). De eerste happen zijn mild, maar daarna doet de peper zijn werk. Lekker! Ik wil niet opscheppen: maar volgende keer vraag ik om nog meer pit. Van Surinaamse gehaktballen lust ik ook wel pap. Zijn de ballen nou sappiger dan welke ballen dan ook? Van de gehaktballen van Meo’s Colosseum werd ik ook al zo blij.

Bilderdijkpark
Patricks broodjes kun je meenemen naar het Bilderdijkpark verderop, thuis laten bezorgen óf opeten in het zithoekje van de minimalistisch ingerichte zaak. Terwijl je luistert naar Surinaamse ritmes, kun je dan babbelen met Patrick en hem aan het lachen maken. Geloof me. Die moeite loont: zijn vette lach is er eentje die iglo’s doet smelten.