Open Air Cinema Mercatorplein; leef je in! – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

    Foto Richard Mouw
    Hoogstins2024

    Pride komt er weer aan, hét belangrijke evenement dat symbool staat voor onze open en tolerante stad Amsterdam, ook in stadsdeel West. Een plek waar we in alle vrijheid kunnen leven, ongeacht onze gender, geaardheid, etniciteit, religie of welke afkomst dan ook. 

    Eén van de evenementen van Amsterdam Pride is Open Air Cinema Mercatorplein op woensdag 31 juli en donderdag 1 augustus. Dan verandert het Mercatorplein weer in een heuse openluchtbioscoop met 400 stoelen, een evenement dat nu al jaren een begrip is in de Baarsjes. 

    Representatie van de queergemeenschap in films is ontzettend belangrijk. Film kan namelijk helpen op het gebied van zelfherkenning en inleven in de ander. Soms begrijp je niet precies wat je zelf voelt of weet je nog niet precies wie je bent. Films kunnen je inspireren om jezelf te ontdekken, laten zien wat de wereld te bieden heeft en kunnen troost en kracht bieden in herkenning. Films en series, zoals bijvoorbeeld het werk van de Spaanse maker Pedro Almodóvar, hielpen mij ook in mijn zoektocht naar mijn eigen identiteit.

    Film is óók belangrijk omdat het een middel kan zijn om je omgeving beter te laten begrijpen wat jouw wereld is. Denk bijvoorbeeld aan de film Anne+ die je meeneemt in de wereld van de lesbische twintiger Anne in Amsterdam. Zulke films kunnen leiden tot meer inlevingsvermogen en zorgen voor verbinding, van mens tot mens. Queer cinema kan zowel fantastische schoonheid als de harde realiteit van het queerbestaan laten zien en zo maatschappelijke verandering teweeg brengen. Zichtbaarheid is essentieel; immers bekend maakt bemind.

    Zelf was ik erg onder de indruk van de film Joyland die ik vorig jaar zag tijdens de Roze Filmdagen in het Ketelhuis. Deze film won de Queer Palm op het filmfestival van Cannes in 2022. Het gaat over een man die verliefd wordt op een trans vrouw die buiten de strenge normen van de Pakistaanse maatschappij valt. Joyland toont de onderdrukking van het patriarchale systeem en laat zien hoe geweldig het voelt als je je daaruit weet te bevrijden. Het toont ook de transfobie en homofobie waarmee mensen in Pakistan te maken hebben. En tegelijkertijd is een trans vrouw op het grote witte scherm voor veel queer Pakistaanse kijkers een droom die werkelijkheid wordt. Een betoverende film. 

    Kortom, de representatie en zichtbaarheid van de gehele LHBTIQ+ gemeenschap via de Open Air Cinema zorgt hopelijk voor meer acceptatie van de gemeenschap. Wij ondersteunen dit als stadsdeel elk jaar met veel liefde. Kom ook! Wees er wel op tijd bij. Iedereen is welkom! De toegang is gratis en je kunt een hapje en drankje meenemen.

    https://pride.amsterdam/events/open-air-cinema/

    DeWestkrant