De Queer Schaakclub van start in De Baarsjes

Oprichters: Erik (l) en Rens . Beeld: Arjan van Oorsouw.
Hoogstins2024

Op vrijdag 1 april vond de eerste bijeenkomst van De Queer Schaakclub plaats. Verslaggever Arjan ging naar Kas Keerweer aan de Admiraal de Ruijterweg om kennis te maken met de leden en de sfeer te proeven.

Rens Mors en Erik Kerssen vormen het brein achter De Queer Schaakclub, een sport- en gezelligheidsvereniging voor queers. Oftewel: iedereen die niet in de ‘standaard’  hokjes valt wat betreft geslacht en/of seksuele voorkeur. De organisatoren hadden alles uit de kast gehaald om van de eerste bijeenkomst een daverend succes te maken: koks roeren in pannen en zetten lekkere vegan en vegetarische hapjes klaar, er is drank in overvloed. De houtkachel in de hoek doet zijn stinkende best om de temperatuur in Kas Keerweer behaaglijk te houden. Bij de ingang heeft een dj zijn draaitafel uitgestald, zodat hij swingende beats uit de boxen kan laten schallen. Verdeeld over twee schaaktafels staat tien schaakborden opgesteld. Aan alle tien wordt driftig gespeeld.

Daniel is speciaal voor vanavond uit Rotterdam gekomen. “Ik voel me heel welkom hier, er hangt een goede vibe. Zoiets als dit is er nog niet waar ik woon.” Hij begon al op jonge leeftijd met schaken. “Vooral met oudere mannen.” Na zijn studie pakte hij het schaken weer op. Zijn opponent Femke vertelt dat ze bij binnenkomst nog niemand kende, maar dat dit inmiddels anders is. “Het schaakniveau is heel verschillend. Daaraan merk je aan dat het niet elitair is”, zegt ze. “Er is een mystery guest wiens niveau heel hoog is, heb ik vernomen”, meldt Daniel. “We hopen nog achter diens identiteit te komen!”

Rens heet iedereen van harte welkom en stelt medeorganisator Erik en zichzelf voor. Hij was bang dat er vanwege het slechte weer niemand zou komen, maar ‘queers zijn geen watjes’, stelt hij lachend vast. Tijdens corona zaten hij en Erik op zaterdagavonden samen in een zelfgemaakte minicocktailbar. In plaats van in een donkere club stonden ze plots met een cocktail in hun hand joelend rond een schaakbord. Dat smaakte naar meer; hier moest een vervolg op komen.

De sfeer van toen hebben ze vanavond na proberen te bootsen. “Dat gaat tot nu toe heel goed”, vindt Rens. “Maar de vraag is wat we nu eigenlijk willen met die schaakclub. Eigenlijk weten we dat niet echt, we willen vooral even zien hoe dit gaat. Doel is, als het leuk blijft, om echt een club te worden en een interne competitie te spelen. Wie weet ook ooit extern. Maar in de lente en de zomer gaan we in ieder geval een paar losse toernooitjes organiseren.”

Waarom ze geen ‘gewone’ maar een queer schaakclub zijn begonnen? Hoewel er volgens Rens de laatste jaren meer diversiteit is, wordt de schaakwereld gedomineerd door cis heteromannen. “Er komen steeds meer evenementen. De queer community is daarin nog vrijwel onzichtbaar. Hier is bijvoorbeeld de helft non cis man. Zonder nou alle schaakclubs over één kam te scheren, dat geeft denk ik toch een unieke sfeer. We willen een plek creëren waar de nieuwe jonge queer heen kan in Amsterdam. Niet alle queers zijn klaar voor een schaars verlichte muziekclub. Deze schaakclub moet een mooie laagdrempelige plek worden om elkaar te leren kennen. Kortom: een goede manier om in de queer wereld te stappen.”

Hij ziet het als een sport om ‘wat van de creativiteit en cohesie binnen de queer community in het schaken te krijgen’. ‘Een mooie uitdaging’ noemt hij het. “Schaken kan echt heel gezellig zijn. Drie jaar geleden begon ik bij een club en daar hoorde ik verhalen over een anarchistische schaakclub waar aan het eind van de avond de stoelen door de kantine vlogen. Ik kon me daar niets bij voorstellen. Waar ik was begonnen met schaken, was het juist heel rustig. Maar die club waar met stoelen gesmeten werd, was wel een bron van inspiratie voor me.”

Emine komt ook uit Rotterdam, maar kent veel mensen in De Baarsjes. Ze vertelt dat ze laatst in Rotterdam bij een hiphop schaakevent in een bibliotheek was. Vandaag heeft ze er speciaal een dagje van gemaakt. “Ik was al op zoek naar een nieuwe schaakclub.” Ze is van plan om volgende keer weer te komen, maar hoopt tegelijkertijd op een schaakclub in Rotterdam.

Romy uit Leiden wil nog wel graag een kanttekening maken: “Ik hoorde Rens net iets zeggen over ‘dames’, de helft is man en de helft is vrouw, maar zo werkt het niet. Je kunt niet aannemen dat ik een dame ben.” Rens komt tussenbeide: “Daar heb je gelijk in, ik corrigeerde mijzelf volgens mij nog wel met ‘en alles wat ertussen en omheen zit’. Misschien kan ik beter zeggen: “Het is voor de schaakwereld van belang dat er niet alleen grotendeels cis mannen zichtbaar aanwezig zijn.’’ Waarop Romy antwoordt: “Wat is het nut van een queer schaakclub als we het weer binair opdelen en zeggen kijk eens hoeveel vrouwen hier zijn? Terwijl er ook mensen met een andere genderidentiteit zijn. Je laat dan een groot deel van de queerness weg.”

Daniel: “Alle spelers zijn vrij fanatiek. Toen ik binnenkwam, werd me gelijk gevraagd of ik een potje wilde doen. Het is hier goed georganiseerd, er is vooraf goed over nagedacht. Dat belooft veel goeds voor de toekomst. Ik ken De Baarsjes al heel lang, ik heb hier familie wonen dus ik heb wel een emotionele band met dit stadsdeel. Ik vind het daarom leuk dat De Queer Schaakclub hier zit. Veel van mijn vrienden wonen hier ook. De kas is een leuke plek.” De mystery-guest blijkt Lisanne te heten en naast Daniel te zitten. Ze heeft alle potjes gewonnen. Op het eind van de avond gaat ze er met de Opening Queen beker vandoor. De organisatie mag tevreden terugkijken op een geslaagde avond. Wil je de volgende keer bij zijn? Volg de club dan op Instagram.

 

DeWestkrant