De pinda-karamel is de bestseller van De Browniezaak in Oud-West

De Browniezaak. (Foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De kersverse zaak in de Kanaalstraat is een one-trick pony. De nieuwkomer heeft zich gespecialiseerd in de (halal)brownie en verkoopt alleen dat chocoladecakeje , weliswaar in verschillende versies. 

Je loopt er makkelijk voorbij. Van de buitenkant lijkt het adres op de Kanaalstraat 70H net een gewoon huis. Bloemen bij het raam, speelgoed op de vloer, comfortabele stoel tegen de muur, rondhuppelende peuter onder de trap. Alleen het krijtbord op straat verraadt dat je toch echt met een bedrijf te maken hebt: ‘verse brownies en blondies’ staat er in koeienletters.

Zwaarbeladen bakplaten
Deze cakejes rollen sinds zaterdag 31 augustus uit de keuken van dit pand in een zijstraat van de J.P. Heijestraat: De Browniezaak. De onderneming wordt bestierd door een echtpaar uit Osdorp. Hij schuift beneden zwaarbeladen bakplaten in de oven, zij maakt boven koffie en verkoopt de zoetigheden. De winkel mag dan amper twee weken open zijn, het bedrijf bestaat al veel langer.

Contact klanten
De vrouw vertelt dat haar man al jaren bakt voor Amsterdamse cafés en restaurants. Hij deed dat vanuit Westerpark, maar toen hij een grotere keuken nodig had, besloot hij te verkassen naar Oud-West. Zij werkte in de HR, maar was wel in voor iets anders. Sinds de opening is zij de gastvrouw van de zaak. “Heel leuk om contact met onze klanten te hebben en te horen hoe ze onze brownies vinden. Wij vinden ze zelf heel erg lekker. Benieuwd wat zij vinden.”

Blondie matcha
Als ik er ben, is de vitrine vrij leeg. “Het ging heel hard vandaag. Vooral de brownies met pinda en karamel waren niet aan te slepen. De walnootbrownie loopt ook heel goed.” Aan mij de keuze: een brownie met white chocolate of double chocolate, danwel een blondie matcha (4,10 euro). Als een soort wannabe-milennial ga ik voor het laatste cakeje: een witte brownie met het razend populaire Japanse poedertje van groene thee.

Pepernotenbrownie
“Mijn man bakte elke dag verse brownies. We spelen in op de vraag uit de buurt en hebben onder meer plantaardige brownies. Ook is er veel vraag naar brownies met minder suiker. We kijken hoe we die kunnen maken, zonder de smaak aan te tasten.” Bij De Browniezaak gaan ze met de seizoenen mee: er komt een pepernotenbrownie aan. “Trouwens, al onze producten zijn halal. Voor brownies gebruiken bakkers soms chocola met varkensgelatine. Met zulke chocola kun je makkelijker werken. Wij gebruiken enkel goede chocolade. En daar zit géén varkensgelatine in.”

Smeuïg tot en met
Als ik buiten ben, hap ik in de brownie. Mijn tanden zakken er lekker in weg: smeuïg tot en met. Best zwaar, één stuk kun je makkelijk met iemand delen. Matcha in een latte vind ik persoonlijk niets: die geur, de smaak  – mij te ‘vissig‘. Ingebed in chocola is matcha tien keer lekkerder. Een prima manier om dat superfood-poedertje te consumeren. Binnenkort is de officiële opening van De Browniezaak. De eigenares heeft me beloofd dat je dan verschillende soorten brownies kunt proeven, en dat iedereen welkom is. De datum zal op Insta staan.

Vitrine van De Browniezaak. (Foto: Patricia Jacob)
DeWestkrant