Nieuw-West heeft het Nouriplein. Sinds kort hebben wij in West ook een aandenken aan de uiterst geliefde ‘Appie’: Nouri’s Lunchroom in de Jan Evertsenstraat. Patricia ging er langs.
Iedereen in de Amsterdam denkt bij de naam Nouri direct aan Abdelhak (‘Appie’) Nouri, de voormalige Marokkaans-Nederlandse profvoetballer die bij Ajax onder contract stond. In 2017 raakte hij na een hartstilstand in coma. In 2020 liet zijn familie weten dat hij ontwaakt is uit zijn coma, maar hersenschade heeft opgelopen. Hoewel Nouri niet op het veld staat, is hij nog lang niet vergeten.
‘Topvoetballer’
Eerder schreven we al dat Nieuw-West vorig jaar een Nouriplein kreeg. Sinds kort heeft De Baarsjes ook een aandenken aan Nouri. Bilal en zijn zakenpartner openden drie weken terug een lunchroom met de naam van deze legendarische Ajacied: Nouri’s lunchroom in de Jan Evertsensenstraat 88. “We zijn al heel lang fan hem”, zegt Bilal. “Nouri was een topvoetballer.”
Avocado Banana Special
Tot voor kort zat op dit adres Sushi & Vega Amsterdam. Op de Facebook-community RestoTips Amsterdam zijn ze enthousiast over Nouri’s Lunchroom. “Een heel nette zaak. Heel veel keus. Supervriendelijk personeel”, lees ik. De zaak is uitnodigend. De deuren staan zo wijd open dat je er bijna naar binnen valt. Een twintiger zit achter een groot bord met roerei, kaas, een worst, olijven en La Vache Qui Rit (6,25 euro). “Hier had ik nou net zin in”, zegt ze tegen Bilal. Het ruikt verleidelijk. Schuin tegenover me lurkt een jongen aan een milkshake. Ik hoop voor hem dat het de Avocado Banana Special is, de shake met dadels, amandelen, walnoten en honing.
Nouri’s Breakfast
De kaart is fors en bevat alle ingrediënten voor een Marokkaans-Nederlands ontbijt, brunch of lunch. Behalve eiergerechten zijn er snacks als briwat met vis en kip. Broodjes zijn er in overvloed: tosti’s, panini’s, sandwiches. Het beleg varieert van kaas met kalkoenham tot gerookte zalm. Ook is er een ontbijt dat vernoemd is naar Nouri en onder meer bestaat uit Marokkaanse pannenkoeken (msemen), griesmeelkoek (harcha), duizendgatenpannenkoek (baghrir), beleg, olijven, jus d’orange en koffie of thee.
La Vache Qui Rit
De zaak is clean en strak ingericht. Geen frutsels te bespeuren, behalve een grote foto van een Marokkaanse stad. Vanuit je stoel trekt de hele Jan Eef aan je voorbij. Gezellig! We spitten het msemen-gedeelte van de kaart door. Dit deel is vrij groot. Een Marokkaanse pannenkoek met kaas en salami, kip, Nutella of een gegrilde worst? Haute cuisine kun je het niet noemen, maar ik heb trek in een msemen met honing en La Vache Qui Rit (4 euro).
Wereld even stil
‘Nep-kaas’ noemt mijn vriend dat. Als standaard-Nederlander begrijpt hij niet dat ik er iets mee heb. “Hoe kun je dat nou eten? Mijn ouders noemen dat armeluiskaas.” Dat kan wel zijn, maar bij ons thuis waren we er gek op. Mijn Indische moeder at graag een blokje weg. Haar broer reageerde altijd enthousiast als ik Cheez Dippers van La Vache Qui Rit meenam, een kaasdip met krokante broodsticks erbij. Helaas zijn deze twee lieverds er niet meer. Met hen in mijn achterhoofd eet ik voor het eerst een Marokkaanse pannenkoek met honing en La Vache Qui Rit en staat de wereld even stil. Ik weet niet wat het is, maar op de een of andere manier word ik rustig van deze plek.